logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Lottón próbálták összegyűjteni a pénzt a világ leghíresebb szobrára

| Szerző: hirado.hu
Az acélvázas, rézből készült szobrot Franciaország ajándékozta az Amerikai Egyesült Államok függetlenségének százéves évfordulója alkalmából.

A Szabadság beragyogja a világot – ismertebb nevén a Szabadság-szobor New York előtt, a Liberty Islanden található, a Hudson folyó torkolatánál.

Az acélvázas, rézből készült szobrot

Franciaország ajándékozta az Amerikai Egyesült Államok függetlenségének százéves évfordulója alkalmából.

A szobrász Frédéric Auguste Bartholdi volt, a belső szerkezet mérnöki munkáit Gustave Eiffel végezte.

A Szabadság-szobor egyik kezében fáklyát tart, míg a másikban egy könyvet, amin az alábbi felirat olvasható: JULY IV MDCCLXXVI, vagyis 1776. július 4.

Ez az évszám az amerikai függetlenség kikiáltásának dátuma, a függetlenség napja,

amely a tengerentúlon a legfontosabb nemzeti ünnep. Ugyanis 1776-ban ezen a napon hirdették ki a függetlenségi nyilatkozatot, amelyben az amerikaiak kinyilvánították függetlenségüket Nagy-Britanniától.

(Fotó: Wikipedia.rog)

A nőalak egyik lába láncokon áll, ez jelképezi az elnyert szabadságot, a korona hét ága a hét tengert és a hét kontinenst jelképezi. A teljes magasság a talajtól a fáklya tetejéig 93 méter, beleértve a talapzatot is. Maga a szobor 46 méter magas, a tömege pedig 204 tonna.

A talapzat második emeletén lévő múzeum a szobor történetét mutatja be.

A szobor belsejében csigalépcső vezet a koronában kialakított kilátóhoz,

minden harmadik fordulónál pihenővel. 1916 előtt a jobb karban levő létra is nyitva volt a nagyközönség számára, de ma már csak a személyzet használhatja a fáklya világítóberendezéseinek karbantartására.


Édouard René Lefebvre de Laboulaye történész és politikus több vitát kezdeményezett Franciaországban arról, mi lenne a legmegfelelőbb ajándék az Egyesült Államok függetlenségi nyilatkozatának centenáriumára. Frédéric Auguste Bartholdi francia szobrászt megbízták, hogy tervezzen szobrot 1876-os határidővel.

A szobor Port Szaídban állt volna és a tervek szerint Egyiptom fényt visz Ázsiába lett volna a címe. Az ihletet ehhez az Abu Szimbel-i templomok óriásszobrai adták. Ez a projekt folytatódott volna, ha Egyiptom akkori vezetője, Iszmail pasa nem találta volna túl költségesnek.

Ekkor született meg az évfordulós ajándék ötlete,

amely akkoriban megrázta Franciaországot.

A harmadik francia köztársaság sokak szemében még ideiglenesnek tűnt, akik a monarchia visszatértét vagy pedig a napóleoni alkotmányos rendszerhez hasonlót óhajtottak. A köztársasági eszme kifejezéseként ajándékot adni a tengerentúli „nővér” köztársaságnak annak idején politikai célokat szolgált.

A szobor mintája Eugène Delacroix A Szabadság vezeti a népet című festményének főalakja volt. Az első kisméretű modellt 1870-ben építették. Ez jelenleg Párizsban található, a Luxembourg-kertben. Modellje egy egyiptomi muzulmán parasztasszony volt.

Abban egyetértés mutatkozott, hogy

az amerikaiak építsék a talapzatot, a franciák pedig a szobrot.

Ennek ellenére a források mindkét országban elégtelenek voltak. Franciaországban különböző illetékeket vetettek ki, rendezvényeket és lottót szerveztek a 2 250 000 frank összegyűjtésére. Az Egyesült Államokban jótékonysági színpadi előadásokkal, kiállításokkal, aukciókkal és ökölvívó-mérkőzésekkel gyűjtötték a forrásokat.

Közben Bartholdinak mérnöki segítségre volt szüksége, hogy a hatalmas szobor strukturális problémáit megoldja. Ezzel Gustave Eiffelt, az Eiffel-tornyot tervező cég tulajdonosát bízták meg. Eiffel bevonta a részletes munkába Maurice Koechlin építőmérnököt is.

(Fotó: Wikipedia.rog)

1878. június 30-án Párizsban a világkiállításon mutatták be a szobor elkészült fejét a Trocadéro-palota kertjében, míg a szobor többi részét a Mars-mezőn állították ki.

1879. február 18-án Bartholdi szabadalmaztatta a tervét. A talapzatra szánt pénz lassan gyűlt, ezért Pulitzer József (a Pulitzer-díj alapítója) a The World vezércikkében támogatta a gyűjtést.

Az éles hangú kampány sikeresen motiválta az amerikaiakat (és egyben 50 000 új előfizetőt szerzett a lapnak). A pénz végül is 1885 augusztusára gyűlt össze.

A talapzat tervét Richard Morris Hunt készítette,

az alapkő letétele augusztus 5-én történt, és a bentheimi homokkőből készült talapzatot 1886. április 22-én fejezték be.

A szobor 1884 júliusában készült el Franciaországban, és 1885. június 17-én érkezett meg New Yorkba az Isere fregatt fedélzetén.

350 darabban szállították, 214 csomagban,

összeállítása négy hónapig tartott.

1886. október 28-án az Egyesült Államok elnöke, Grover Cleveland leplezte le több ezer néző előtt.

A szobrot 1916-ban robbanás károsította, ekkor zárták el a fáklyát a látogatók elől. Ugyanabban az évben Gutzon Borglum, a Rushmore-hegy szobrásza, módosította az eredeti fáklyát, levágva a lángot alkotó réz nagy részét, és belső világítást helyezett el. A módosítások után a fáklya beeresztette az esőt és hólét, meggyorsítva a szobor belsejében a korróziót.

(Fotó: Wikipedia.rog)

2001. szeptember 11-éig a szobor belseje is nyitva volt a látogatók előtt. A koronából, ahol egyszerre harminc ember fért el, kiváló kilátás nyílt az öbölre. A várakozási idő általában több mint három óra volt.

A szeptember 11-ei támadást követően a szigetet lezárták. A Szabadság-sziget 2001. december 20-tól újra fogadja a látogatókat, a talapzatot és a benne lévő múzeumot 2004 augusztusában nyitották meg újra, a szobrot és a koronában lévő kilátót 2009. július 4-én.

Ajánljuk még