logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Különleges mobil üveghutával készülnek a Múzeumok Éjszakájára

Háromnapos programmal készül a Múzeumok éjszakájára az Üveg nemzetközi éve programjaiért felelős Bohus-Lugossy Alapítvány, melynek szervezésében mobil üveghutát állítanak fel június 24-26. között a Műcsarnok melletti promenádon.

Jan Vyskocil cseh üvegművész és üvegfúvó mester egy saját maga által tervezett és készített mobilhutát hoz el Budapestre, hogy az üveg hagyományos kézi megmunkálását magyar és nemzetközi üvegművészek bevonásával szemléltesse – tájékoztatták az MTI-t csütörtökön a szervezők.

Mint kiemelték, Jan Vyskocilt 24 éves korában avatták üvegfvó mesterré, így egyike a legfiatalabb mestereknek az üvegmegmunkálás történetében.
Június 24-én, az Üvegművészek éjszakáján kortárs üvegművészek társaságában lobbantják be a lángokat az üvegolvasztó kemencében. Az este során kötetlen program keretében gyűlnek össze kortárs magyar üvegművészek, hogy megismerkedjenek a workshopot vezető cseh szakemberrel és kipróbálják üvegmegmunkáló eszközeit.

Kapcsolódó tartalom

Másnap, a Múzeumok éjszakáján, majd annak vasárnapi utónapján a Parádsasvári Üvegmanufaktúra családi programokkal várja az érdeklődőket, akik az üvegfújás technikáját is kipróbálhatják.

A szervezők többek között kaleidoszkóp-, homokkép- és üveggyöngykészítő workshoppal és tombolával is készülnek, majd éjfélig testközelből lehet végignézni az üvegművészek workshopját, a különleges üvegtárgyak létrejöttét.

A programban részt vesz mások mellett Görömbei-Kohut Luca, Lendvai Péter Gergely, Kunckel Zoltán és James Carcass Magyarországon élő brit üvegművész is – áll a közleményben.

Ajánljuk még