logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az egész Kárpát-medencében lobogott a magyarság összetartozásának tüze

Szombat este a Kárpát-medencében, és a világon szinte mindenhol, ahol magyarok élnek, ismét meggyújották az Összetartozásunk Tüzét. A kezdeményezés két éve, a trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulóján indult, de tavaly és tavalyelőtt a járványügyi korlátozások miatt még sok helyen nem tudtak csatlakozni. Idén már nem volt ilyen akadály – hangzott el az M1 Híradójában.

Csaknem két méter magas farakással készültek a felvidéki Nagykaposon, hogy meggyújtsák az Összetartozásunk tüzét. Mindenkit meghívtak az eseményre, akik szívükben magyarnak érzik magukat. A szervezők azt szeretnék, ha hagyománnyá válna a településen a tűzgyújtás június negyedikén.

Ugyanabban az időben lobogott a tűz a vajdasági Oromon is. A helyiek szombat este pontban 20:22 perckor gyújtották meg,

a faluban évről évre egyre több fiatal tartja fontosnak, hogy az ilyen programokon részt vegyen.

Az erdélyi Demeterfalván a falu feletti dombon gyújtottak tüzet. A helyiek már két éve, a trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulóján csatlakoztak a kezdeményezéshez.

Az anyaországtól egyik legtávolabb élő magyar közösségben, az ausztráliai Brisbane-i Magyar Ház kertjében gyűltek össze az ott elő magyar családok, hogy meggyújtsák az Összetartozás Tüzét.

Trianon 102. évfordulóján istentiszteletet is tartottak az Összetartozás templomában,

ahol Magyarország nagykövete a hagyományőrzést és annak akaratát hangsúlyozta.

„Nagyon sok minden történt Trianon óta. A szétszakadt országot valahol összeraktuk. A kárpát-medencei országokban a magyarsággal kiépítettünk hidakat, és most már a távoli diaszpórát is eléri a magyarországi akarat, és az akarat kölcsönös. Hiszen, ők is szeretnének Magyarországgal minél szorosabb kapcsolatban lennimondta Mikola István.

Magyarországon a Duna vizén gyújtottak tüzet az esztergomi fiatalok,

a 14-es számú cserkészcsapat kenukkal húzta be a megrakott máglyát.

Eközben Tatán, a Kálvária domb lábánal tartották a tűzgyújtásos megemlékezést.

Idén nem csak az összetartozás, hanem a béke tüzei is ezek. A világ minden táján egyszerre fellobbanó lángokkal, az Ukrajnában dúló háború leállításáért is kiállnak az szervezők.

Az elmúlt években hat kontinens 73 országának több mint 2500 települése és azok magyar közösségei csatlakoztak az összetartozásunk tüze programhoz.

Címlapfotó forrása: M1

Ajánljuk még