logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az összetartozás és a szeretet élményét viszik haza a csíksomlyói zarándokok

| Szerző: hirado.hu
Százezrek vettek részt a csíksomlyói búcsún. A magyarság legnagyobb zarándoklata után ma reggel már korán elkezdődtek a szentmisék a kegy-templomban. Sokan itt zárják le a búcsút, mások viszont innen indulnak tovább a különböző pünkösdvasárnapi programokra – számolt be az M1 Híradó.

Már kora reggel elkezdődtek a szentmisék a csíksomlyói kegytemplomban, sokan itt zárják le a búcsút az átvirrasztott éjszaka után. A moldvai csángók évente egyszer, a csíksomlyói pünkösdi búcsú napján külön az ő részükre szervezett, magyar nyelven bemutatott szentmisén vesznek részt. A csángó mise különleges jelentősége abban áll, hogy a moldvai csángó magyarok az anyanyelvükön évszázadok óta nem gyakorolhatták római katolikus vallásukat, Csíksomlyón ezért évről évre a megmaradásukért is imádkoznak.

A virrasztás után pünkösdvasárnap hajnalban a zarándokok egy része felkapaszkodott a Salvator-kápolnához azért, hogy a felkelő napban – a hiedelmek szerint – meglássák a Szentlelket, vagy Szűz Mária alakját.

Guia Laurean Hugó, a csíksomlyói kegytemplom igazgatója elmondta: „Engedjük, hogy Isten vezessen bennünket, Isten irányítsa az életünket. Megszenteljen minket, megtisztíson minket, és segítsen abban, hogy merjük hivatásunkat úgy megélni, hogy csonkig égjünk. Valahogy ebben van az élet értelme, hogy csonkig égni a jó úton, a szeretetet megélve” – mondta.

Kapcsolódó tartalom

Csíksomlyóról sokan elzarándokolnak Gyimesbükkre is, ahol megtekintik a Rákóczi vár romjait és az 1000 éves határt, majd a kontumáci kápolnában tartott mise után indulnak haza. Gyergyószentmiklóson pedig pünkösd vasárnapján szabadtéri szentmisével búcsúztatták a csíksomlyói búcsúba érkezett Boldogasszony zarándokvonat utasait.

Töreky Míra, zarándok elmondta: „Hát, nagyon hiányzott az elmúlt két évemből ez a csíksomlyói búcsú és az egész vonatos zarándoklat. Főleg az összetartozás és a szeretet érzését viszem magammal ebből az elmúlt négy napból”.

A Boldogasszony zarándokvonat 700 utasával a délelőtti órákban indult vissza Budapestre.

Ajánljuk még