logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Új évadra készül a Concerto Budapest – interjú Eötvös Péterrel

| Szerző: hirado.hu
Eötvös Péter világhírű Kossuth-díjas zeneszerző-karmester Első vendégkarmesterként, Mihail Pletnyov orosz zongoraművész-karmester pedig rezidens művészként csatlakozik a Concerto Budapest zenekarhoz a jövő évadban – hangzott el az évadot ismertető szerdai budapesti sajtótájékoztatón. A hirado.hu Eötvös Péterrel beszélgetett a 2022/23-as évadról, jelenlegi zeneszerzői tevékenységeiről, valamint arról, hogy miért jelent számára oly sokat ez az évad.

 

Eötvös Péter zeneszerző, karmester lesz a következő évadtól a Concerto Budapest Első vendégkarmestere, akivel több koncerten is találkozhatunk az évadban.

Eötvös Péter elmondta, hogy a zenekar felkérésére nagy örömmel mondott igent. Felidézte, hogy a Concerto Budapest 2015 óta játssza több művét. Tavaly két koncerten is vezényelte a zenekart, amellyel a próbák családias légkörben zajlottak, sok humorral. Mint megjegyezte, a Concerto Budapest zenészei széles repertoárt adnak elő nagyzenekari formátumban, kamarazenei formációkban vagy szólistaként, ami folyamatosan formában tartja őket.

Ez a szerkezet számomra egy nagyon pozitív jel arra, hogy milyen sokoldalú ez a zenekar. Amikor a nagyzenekari koncertet vezényeltem velük a Müpában, annak egy sajátos stílusa volt, amit ők aránylag keveset játszanak – ez a francia impresszionista kor zenéje. Úgy éreztem, hogy nagyon fontos az a munka, amit velük csinálok, mert ahogy láttam, ők a nagy német tradíció előadói, és minden ami azon kívül van, abban nagyon sokat tudok segíteni” – mondta a hirado.hu-nak Eötvös Péter, Kossuth-díjas zeneszerző-karmester. A zeneszerző hozzátette, negyven évig dolgozott külföldön, ezáltal másfajta rálátása van a jelenkori zenei életnek a lehetőségeire, melyből nagyon sokat tud átadni a zenekarnak.

Interjú Eötvös Péterrel (Fotó: Felvégi Andrea / Concerto)

Az évad egyik súlypontja a zenekar tisztelgése Ligeti György művészete előtt születésének centenáriuma alkalmából. A 100. születésnapon, 2023. május 28-án a Budapest Music Centerben (BMC) különleges ünnepi koncertet rendeznek Eötvös Péter és Keller András vezényletével, ahol Ligeti művei mellett a tiszteletére írott új kompozíciók ősbemutatói lesznek.

Május 18-án, Ligeti György századik születésnapjára szervezett ünnepi koncerten a szerző nagy szimfonikus műveit és Requiemjét dirigálja a zenekar vendégkarmestere Müpában. Az ünnepi programot másnap a Kölni Filharmónia nagytermében megismétlik.

A műsor kiválasztásában szabad kezet kapott – emelte ki a karmester, hozzátéve, hogy erősen kötődik az olyan művekhez, amelyeket először hallhat a közönség.

„Én Ligeti Györgyöt nagyon jól ismertem, 10 éves voltam mikor először találkoztunk a zeneiskolában Miskolcon, és onnantól kezdve egész életünkön át, egészen a haláláig kapcsolatban voltam vele, nagyon sokat dolgoztunk együtt ” – mesélte a hirado.hu-nak Eötvös Péter. „Nem csak a közönség számára, hanem számomra is nagyon fontos, hogy olyan emléket tudok neki állítani, ami nagyon hasznos, hiszen olyan darabokat játszunk majd, amik ritkán hallhatóak”.

Eötvös Péter főszerepben lesz a Keller András által megálmodott emblematikus kortárszenei fesztivál, A Hallgatás Napja koncertjein a BMC-ben és a Magyar Zene Házában.

A művész a hirado.hu-nak elárulta, jelenleg egy új operán, valamint egy hárfakoncerten is dolgozik.

Az évadot ismertető budapesti sajtótájékoztató (Fotó: Felvégi Andrea / Concerto)

Mihail Pletnyov orosz zongoraművész-karmester rezidens művészként csatlakozik a Concerto Budapest zenekarhoz a jövő évadban

Mihail Pletnyov a Concerto Budapest rezidens művészeként öt alkalommal lép fel karmesterként vagy zongoraművészként a zenekarral.

Keller András zenekarvezető elmondta, hogy júniusban hatállomásos turnéra indul a Concerto Budapest az Egyesült Királyságba, ahol június 6. és 12. között egyebek mellett a londoni Cadogan Hallban, Manchesterben a The Bridgewater Hallban, Birminghamben pedig a Symphony Hallban lép színpadra –  írja az MTI.

A június 9-i birminghami koncertet a Bartók Rádió is közvetíti.

Keller András művészeti vezetésével a Concerto Budapest Mahler I. „Titán” szimfóniája nyitja az jövő évadot. Majd Baráti Kristóf lép közönség elé Bartók II. hegedűversenyével, másnap Ránki Dezső Bach-zongoraversenyekkel.

Keller András hangsúlyozta: folytatódnak a zenekar tematikus fesztiváljai: október 8-9-én rendezik meg a Magyar Kincsek Ünnepét, novemberben A Hallgatás Napját, december 3-án a Hallgassunk Schubertet! és március 5-én a Mozart-napot.

Az évadot ismertető budapesti sajtótájékoztató ( Fotó: Felvégi Andrea / Concerto)

Fellép az évadban a magyar szólisták közül Kelemen Barnabás, Perényi Miklós, Szűcs Máté, Várjon Dénes, Fejérvári Zoltán, Bogányi Gergely, Balázs János és Boldóczky Gábor, valamint Kolonits Klára, Szutrély Katalin, Megyesi Schwartz Lúcia és Sebestyén Miklós énekesek.

Karmesterként pedig Takács-Nagy Gábor, Vashegyi György, Bogányi Tibor, Kovács János és Héja Domonkos is dirigálja a zenekart.

A zenekar bérletei június 21-től érhetők el.

Ajánljuk még