logo

Műsorújság

Rendkívüli

Hamarosan bejelentést tesz Orbán Viktor

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A nap, amikor egy magyar meghódította a világ tetejét – film készült Erőss Zsolt özvegyéről

| Szerző: hirado.hu
Erőss Zsolt 2002. május 25-én, 10:30-kor első magyarként ért fel a Mount Everest 8850 méter magas csúcsára, húsz évvel később ennek emlékre debütál a Csoma Sándor rendezésében készült Magasságok és mélységek című nagyjátékfilm teaser előzetese, közölte a film kommunikációs munkatársa.

 

A megtörtént eseményeken alapuló alkotás Erőss Zsolt felesége, Sterczer Hilda szemszögéből ábrázolja a valaha volt talán legnépszerűbb magyar hegymászó elvesztésének fájdalmát, és mutat reményt a jövő felé. A főszerepben az erdélyi Pál Emőke látható, míg Erőss Zsoltot Trill Zsolt alakítja. A film 2022 szeptemberében kerül a magyarországi mozikba.

2013 májusának végén egy ország figyelte aggódva a híreket, amikor a Mount Everest első magyar meghódítója, Erőss Zsolt a társával együtt eltűnt a Himalájában. Bár mindenki más még reménykedik, felesége, Sterczer Hilda élő adásban jelenti be, hogy felesleges az újabb mentőexpedíciók szervezése – olvasható a Maszol.ro cikkében. 

Első egész estés filmjében Csoma Sándor, számos nemzetközi hírű kisfilm rendezője, a megtörtént eseményeket Erőss Zsolt felesége szemszögéből ábrázolja. Az alkotók fontosnak tartják, hogy merjünk beszélni a gyászról, mert ezzel a lelkiállapottal mindannyian találkozunk életünk során, és nem feltétlenül csak egy szerettünk elvesztése kapcsán. A film megmutatja, hogy lehetséges megbékélni, és reményt adó utat mutat a jövő felé.

A Magasságok és mélységek című életrajzi filmet Csoma Sándor írta és rendezte, producerei Sümeghy Claudia és Topolánszky Tamás Yvan. Az operatőr Tóth Levente, a vágó Márton Dániel, a zeneszerző Balázs Ádám volt. A film a Nemzeti Filmintézet támogatásával, a Curtiz című, többszörös díjnyertes Netflix-filmet is jegyző JUNO11 Pictures produkciójában és Romwalter Judit koproducer jóvoltából a Sparks Camera & Lighting koprodukciójában készült.

Címlapfotó: Sterczer Hilda, Erőss Zsolt, Mécs László és Kollár Lajos egy expedíció előtt 2008-ban (fotó: MTI)

Ajánljuk még