logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Jankovics Marcell retrospektív vetítéssorozat júniusban a MOM moziban

Jankovics Marcell hét animációját láthatja a közönség június 2. és 7. között Budapesten a MOM Cinema ingyenes retrospektív vetítéssorozatában.

Jankovics Marcell, a nemzet művésze, Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendező Az ember tragédiája, valamint az Ének a csodaszarvasról című animációi mellett két részben a Magyar népmeséket, a Fehérlófia és János vitéz című mesefilmeket láthatja a közönség. Naponta egy film szerepel a programban – tájékoztatta a Pannonia Entertainment Ltd. az MTI-t kedden.

Jankovics Marcell bár egyetemi néprajzi tanulmányokat – édesapja politikai meghurcolása miatt – nem végezhetett, egész életművében a magyar népművészetet kutatta, és azt próbálta átadni a közönségnek. Alkotásaiban az ősmagyar táltosmotívumtól a legkisebb fiú, valamint az égig érő, mennyet, földet, poklot összekötő világfa egyetemes toposzán át a magyarok őshazából Kárpát-medencébe való letelepedéséig sok témában közvetítette ma is érvényes tudását – írják a közleményben.

A filmre vett fázisrajzokat olyan irodalmi művek ihlették, mint Arany János balladái vagy a Rege a csodaszarvasról; Arany László népmese-átdolgozásai; Gaal György, Erdélyi János, Kriza János, Ipolyi Arnold, Berze Nagy János, Ortutay Gyula, Benedek Elek, Arany László, Móra Ferenc, Illyés Gyula népmesegyűjtései; valamint Madách Imre máig egyedülálló főműve, Az ember tragédiája – áll a közleményben.

Ajánljuk még