logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Bemutatták az Örök hűség című filmet az Operettszínházban, hamarosan a Dunán is látható lesz

Bemutatták az Örök hűség című filmet az Operettszínházban. A Dolhai Attila Szétszakítottak című drámája alapján készült zenés tv-film egy temesvári család valós történetén alapul, amelynek tagjait a trianoni döntés szétszakította. A filmet június 4-én, a nemzeti összetartozás napján a Duna is bemutatja – számolt be róla az M1 Híradója.

Az Örök hűség című filmben Bor Mihály meséli el családja valós történetét. 1920-ban váltak vagonlakókká, mert a családfő nem volt hajlandó aláírni a Román Királyság iránti hűségnyilatkozatot.

A gimnáziumigazgató édesapa feleségével és gyerekeivel Temesváron élt, és nagy tiszteletnek örvendtek a város polgárainak körében. A legidősebb fiút behívták katonának, annak ellenére, hogy egyetemistaként felmentés járt neki. A történet szerint ezután a középső fiú Pestre indult, hogy megmentse a testvérét.

A filmben már vége az első világháborúnak és a magyar katonák tömegével térnek haza a frontról.  A trianoni békediktátum után sorra vesznek el a városok és falvak. Temesvár román kézre kerül, míg a Felvidéket Csehszlovákiához csatolják. Az új határok meghúzása pedig teljesen felborítja a magyar családok életét.

A film Dolhai Attila Szétszakítottak című drámája alapján készült. Alkotói azt akarták elérni, hogy az emberek ne csak könyvekből tanuljanak a trianoni békediktátumról, hanem fizikailag vagy érzelmileg is legyen olyan élményük, amelyhez köthetők az ismeretek.

A filmet hétfőn este mutatták be az Operettszínházban. Kiss-B. Atilla főigazgató az M1-nek azt mondta: ez nem egy színházi előadás rögzítése, hanem a Szétszakítottak című dráma alapján készült zenés tv-film.

A filmet június 4-én, a nemzeti összetartozás napján délután a Duna is bemutatja.

Ajánljuk még