logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Túlélt egy terrortámadást, rajongásig szerette beszélő papagáját, de tanította Jimmyt, a majmot is – a nagy komédiásra, Kibédi Ervinre emlékezünk

| Szerző: Lipták Sándor
A Nemzeti Fotótár ritkán látható képeivel emlékezünk a felejthetetlen Kibédi Ervinre, aki 25 éve hunyt el. A legendásan fanyar humorú színész túlélt egy terrortámadást, és annyira szerette az állatokat, hogy majma és beszélő papagája is volt.

 

Óbudai sváb családban született Kirschner néven, 1924-ben. Kisgyermekként a tanulás mellett a futball érdekelte, és később büszkén mesélte, hogy a harmincas években a Fradinak volt a labdaszedője. Ettől kezdve lett örökre a zöld-fehérek szurkolója.

A legendásan fanyar humorú színész túlélt egy súlyos gyermekkori balesetet, és jóval később egy terrortámadást

Egyszer labdaszedőként egy partdobásnál elmélázott és csak késve indult a labda után. Toldi Géza, a csapat egyik sztárja szólt rá, hogy igyekezzen. Ervinke rögtön futásnak eredt, de a salakon hatalmasat esett, és a keze-lába csupa vér lett. Toldi és a többi játékos pedig percekig ápolta a síró kisgyerek sebeit. Volt ennél sokkal súlyosabb esése is. Egy fáról zuhant le és koponyaalapi törést szenvedett, és csak a gondos orvosi beavatkozás mentette meg az életét.

Kibédi Ervin színművész kapura tör a SZÚR Színészek–Újságírók Rangadón 1977-ben (Fotó: Nemzeti Fotótár)

„Egy színésznek nem kell mindent tudni”

Budapesti pannonhalmi bencések által vezetett gimnáziumban érettségizett, 1943-ban. Magánénekesi diplomát 1949-ben szerzett, nagy álma volt, hogy híres operaénekes lesz, később nagy drámai szerepeket alakító színész, de idővel elfogadta, hogy komédiásként lesz halhatatlan. A Zeneakadémiára járt Kodály Zoltán osztályába, aki kedvelte az ifjú tanítványát, bátorságáért pedig szívébe zárta, mert amikor egy időre eltávolították a Zeneakadémiáról, minden fórumon harcolt érte. Kibédi Ervinnek kiváló hangja volt, de Kodály is támogatta abban, hogy inkább énekes-színésznek menjen.

Előfordult, hogy egy vizsgán Kodály átengedte, majd odasúgta neki: „Egy színésznek sem kell mindent tudni.”

Sokszor megújuló szövegének refrénje szállóige maradt

Kezdetben a drámai szerepek találták meg, majd 1957-ben szerződött a Vidám Színpadhoz, melynek népszerű művésze maradt harminc éven át, és itt komikus szerepekben aratott nagy sikereket. Kazal, Kabos és Kibédi, a három „K” népszerűsége ma is él. Sokszor megújuló szövegének refrénje szállóige maradt: „Én nem hiszem, hogy normális vagyok.”

Sztankay Ágnest, Sztankay István nővérét vette el feleségül, de néhány év múltán elváltak. Egyéni orgánumával, hórihorgas alakjával, fanyar mimikájával, amelyekkel mindent ki tudott fejezni, a kabarészínpadra termett. Az egész ország Hacsekként megszerette, partnere hosszú évekig Hlatky László volt.

Hacsek és Sajó, azaz Komlós Vilmos és Herczeg Jenő, a második világháború után a Vidám Színpad színészei voltak. Kibédi és Hlatky, néhány esztendővel az elődök eltávozása után, tovább játszották ezt a kedvelt pesti bohózatot.

Kibédi Ervin és Hlatky László mint Hacsek és Sajó 1971-ben (Fotó: Nemzeti Fotótár)

A Hlatky–Kibédi-páros Berlin Pódium kabaréja, mindig közönségsiker volt

Hlatky László és Kibédi Ervin a 70-es évek végén újraindította a Berlin étteremben korábban tartott szórakoztató műsorokat. A Berlin Pódiumon együtt adták elő az ekkor már népszerű Hacsek és Sajó-jeleneteket, melyek előtt és után volt egy-egy magánszám, pesti kuplé vagy könnyedebb hangvételű vers. Boross Gézától megörökölte az örökzöld „Én nem hiszem, hogy normális vagyok” refrént, Herczeg Jenőtől pedig Hacsek értetlenkedő figuráját; mindkettőben politikai poénokat is sikerrel kimondhatott.

Egyszer a sakknagymester Portisch Lajossal is döntetlent játszott

Kibédi Ervin művelt, széles látókörű ember volt. Lírai költeményei, állatversei több kötetben is megjelentek. Latinul tökéletesen beszélt és nagy szenvedélye volt a sakk. Társaságban gyakran elmesélte, hogy a sakknagymester Portisch Lajossal is remizett.

Kokó, a beszélő papagáj mindenkit megtévesztett

Az állatokért rajongott, lakásában a kutyák mellett volt egy Jimmy nevű majom is, akinek megtanította, hogyan kell a vécét lehúzni, de egzotikus papagájok is repkedtek szobáiban.

Jimmy mellett kedvence volt Kokó, a beszélő papagáj, a madár remekül utánozta a színész hangját, többször megtévesztve ezzel a vendégeket. Kibédi ki is írta a bejárati ajtóra: „Vigyázat, a papagáj harap!”. Az öltözködésében sem akart átlagos maradni, élénk színű, mintás nyakkendőket kötött, feltűnő zakókban és kalapokban járt.

Forrás: Képes Európa Arcanum

Másodszor is megmenekült a haláltól

Ő is ott volt 1985-ben a schwechati reptér várójában, ahol az Izraelbe induló repülőgép utasaira tüzet nyitottak a terroristák. Három ember meghalt, 39-en pedig megsebesültek. Kibédi Ervint is eltalálta egy golyó, de felépült, viszont Szegedi Molnár Géza színész, parodista élete végéig kerekesszékbe kényszerült.

Szegedi Molnár Géza – Bajtársam, Kibédi című írásából idézünk:

„Azon a szörnyű napon, 1985. december 27-én ott állt mellettem a Bécs-Schwechat repülőtéren. Reggel 9 óra lehetett. Fáradtak voltunk a hajnali felkeléstől. Kibédi Ervinnel Izraelbe készültünk, szilveszteri vidám műsorokra voltunk hivatalosak. A váróhelyiség óriási üvegablakain átszűrődött a bágyadt karácsonyutói napsugár. Ácsorogtunk, unatkoztunk, bosszantóan lassan ment a csomagfelvétel. Aztán hirtelen csak egy istentelen dördülés. Valami robbant a bejárati üvegtáblák felől. Azonnal tudtuk, hogy gyilkosok vannak közöttünk. Másodpercek alatt ordítás, visítozás, guruló gránátok, gyorstüzelő fegyverek félelmetes zaja. Bábeli nyelvzavar. Kibédi azt kiáltotta: – Feküdj! – Feküdtem mellette, és azt hittem, teljesítettem a parancsát. A fegyverek lassan elcsendesedtek.”

Évtizedekig volt a Vidám Színpad művésze

Idős korára már cseppet sem bánta, hogy nem lett futballista, operaénekes és drámai színész. Évtizedekig volt a Vidám Színpad művésze. A nagy komédiás, 1997.-május 5- én felvette az egyik rikító nyakkendőjét, hozzá egy kalapot, majd elindult a Damjanich utcai lakásából. A lépcsőházban összeesett, és már nem tudták megmenteni az életét. 72 éves volt.

Kibédi Ervint 1967-ben Jászai Mari-díjjal tüntették ki, 1975-ben kapta meg az érdemes művész címet. Művészi pályájának 50. évfordulója alkalmából a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztje kitüntetésben részesült 1994-ben.

Kibédi Ervin és Törőcsik Mari 1990-ben (Fotó: Nemzeti Fotótár)
1972-ben Kibédi Ervin és Darvas Iván az Aranyborjú című tv-film egyik jelenetében (Fotó: Nemzeti Fotótár)

Ajánljuk még