logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Megújult a Rippl-Rónai Múzeum képzőművészeti kiállítása

A 20. századi magyar művészeti örökség megismertetésére vállalkozik a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum a nagyközönség előtt pénteken megnyíló megújult képzőművészeti kiállításával.

A múzeum Fő utcai épületének második emeletén berendezett, mintegy félezer alkotásból álló tárlat a magyar modern művészet meghatározó vonulatait mutatja be, és a Rippl-Rónai József által is elindított modern festészeti gondolkodásra helyezi a hangsúlyt a festőművész kaposvári kultusza jegyében – áll az intézménynek az MTI-hez eljuttatott tájékoztató anyagában.

Kiemelték, a kiállítás anyagának meghatározó részét a festő testvére, Rippl-Rónai Ödön vasutastiszt, műgyűjtő 1920-ban Somogy vármegyére hagyott gyűjteményének, egyben Magyarország egyik legjelentősebb műtárgyegyüttesének válogatott darabjai, kisebb hányadát a magyar művészet Rippl-Rónai József vonzáskörébe közvetlenül kapcsolható kiválóságainak művei alkotják.

Az érdeklődők a múzeumnak az elmúlt hónapokban kifestett, korszerű világítástechnikával felszerelt termeiben megismerkedhetnek a 19. század második felének művészetével, A Nagybányai Iskola, a Nyolcak festőcsoport, az avantgárd képviselőivel, az alföldi művészekkel és a korabeli művésztelepekkel, csoportosulásokkal is.

A látogatók olyan mesterek alkotásait csodálhatják meg, mint Munkácsy Mihály, Mészöly Géza, Mednyánszky László, Vaszary János, Gulácsy Lajos, Egry József, Kádár Béla, Barcsay Jenő és mások mellett Martyn Ferenc

– olvasható a tájékoztatóban.

Az intézmény kitért rá: a tárlat megújítására a kiállítótér elavult infrastruktúrája miatt volt szükség. A munkálatok lehetővé tették múzeumpedagógiai foglalkozások megtartására alkalmas helyiség kialakítását, s azt is, hogy a vendégek jól értelmezhető vizuális környezetben fedezzék fel a művészeti folyamatok változásainak mélyebb rétegeit, megértsék azok összefüggéseit.

Ajánljuk még