logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kakaslövés, piros tojás, locsolkodás – Erdélyben is élnek a húsvéti magyar hagyományok

| Szerző: hirado.hu
Székelyföldön megkezdődött a húsvéthétfői locsolkodás, a brassó megyei Apácán pedig idén is megtartották a kakaslövést, melynek hagyománya már több, mint 160 éves.
Megkezdődött a locsolkodás a hargita megyei Máréfalván. A fiúk sok településen kisebb nagyobb csapatokba verődve tojásgyűjtő kosárral és kölnivízzel keresik fel a lányokat, akik természetesen hímes tojással és házi süteményekkel viszonozzák a fiatalemberek kedvességét.
Székelyföldön nem tűnt el a locsolkodás hagyománya, azonban jócskán átalakult. Az idei locsolkodást az időjárási viszonyok is megnehezítik, ugyanis a településen mínusz 4 fok volt a mai hőmérséklet.

„A mi időnkbe nem voltak ilyen dezodorok és parfümök, elmentünk az erdőbe ibolyát szedtünk és megfőztük és az is volt olyan illatos, mint a drága kölnivíz” – emlékezett vissza Kovács Imre néptáncoktató, aki azt is elárulta, hogy régebben a tojást sem festékkel, hanem piros és fehér hagymahéjjal festették be.

„A feleségem még ma is így csinálja” – mondta. A székelyföldi teleülés egyébként messzeföldön híred a tejfölös lepényéről, amit húsvétkor is az ünnepi asztalra kerül.

Így telt a húsvéthétfő Csíkszentimrén: locsolkodás, piros tojás, zene, bor és sütemény

Húsvéti kakaslövés Brassó megyében:  Az apácai kakaslövésnek több mint 160 éves a hagyománya

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => Locsolkodás székely népviseletben az erdélyi Csíkszentimrén húsvéthétfőn, 2022. április 18-án.
(Fotó: MTI/Veres Nándor)
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/7/2022/04/DNAND20220418005-1024x683.jpg
    [alignment] => aligncenter
)
Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => Húsvéti kakaslövés a Brassó megyei Apácánál, a község melletti dombon 2022. április 17-én. Az apácai kakaslövésnek több mint 160 éves a hagyománya. A konfirmálás előtt álló fiúk meglövik annak a kakasnak a céltáblára festett mását, amely egykor a tatárdúlás elől a mocsárral körbevett Feketevárba rejtőzködő helyieket elárulta a kukorékolásával. (Fotó: MTI/Kátai Edit)
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/7/2022/04/D_MTI20220417102-1024x683.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Ajánljuk még