logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Versmaraton, különleges vendégek, izgalmas programok – Igazán kivételes lesz idén a magyar költészet napja

| Szerző: hirado.hu
1964-től minden évben április 11-én, József Attila (1905-1937) születésnapján ünneplik Magyarországon a költészet napját. Ugyanezen a napon született idén 122 éve, 1900-ban a magyar irodalom egy másik kiemelkedő alakja, Márai Sándor is. A közmédia valamennyi televízió- és rádióadója rendhagyó műsorszámokkal, különleges vendégekkel és izgalmas aktivitásokkal ünnepli a jeles napot.

József Attila születésnapja alkalmából immáron 58. alkalommal tartják Magyarországon a költészet napját, amelyre évről évre irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal, koszorúzásokkal, közös versmondásokkal, filmvetítésekkel, kiállításokkal, színházi előadással, rendezvényekkel készülnek Magyarországon és a határon túlon egyaránt.

Az egyik ilyen jeles esemény lesz a Versmaraton, melyen hatvanegy költő tizenkét órán át olvassa fel verseit Budapesten, a Márványteremben. A Magyar Írószövetség, a Magyar Napló Kiadó és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) immár tizenegyedik alkalommal rendezi meg a Kárpát-medence legnagyobb költészet napi rendezvényét április 11-én 10 és 22 óra között.

A helyszínen kulturális újságírók kérdezik a költőket, és minden órában egy-egy, a békéről szóló, közvetlenül a Versmaratonra készült verset hallhatnak a vendégek és a nézők, akik online követik a programot a Magyar Napló Kiadó és a Magyar Írószövetség Facebook-oldalán. Az antológiát Zsille Gábor költő, műfordító szerkesztette. A programra a belépés ingyenes, a megnyitó 9 óra 45 perckor kezdődik, a költőkkel a beszélgetés és felolvasás után is bárki találkozhat a Pollack Mihály téri épületben.

A magyar költészet napját ünnepli csatornáin a közmédia

Idén is kiemelt figyelem irányul a közmédiában a magyar lírára április 11-én, hétfőn.

1964 óta minden évben ezen a napon, József Attila születésnapján ünnepeljük a magyar költészet napját, amikor a legjelentősebb hazai alkotóké és verseiké a főszerep.

A korábbi évekhez hasonlóan a Magyar Írószövetség, a Magyar Napló Kiadó és az MTVA közösen megrendezi a 11. Versmaratont. A Kárpát-medence legnagyobb költészet napi rendezvénysorozatában idén 61 költő vesz részt, 12 órán át.

Az eseménnyel kiemelten foglalkozik a Kossuth Rádió, valamint az M5 kulturális csatorna

A Napközben rádióadása élőben kapcsolja a helyszínt, ahol a gyerekkori versírás, kreatív írás témájában érintett költők szólalnak meg. A hallgatók megtudhatják azt is, milyen manapság a fiatalok viszonya a versekhez. A Kalendárium délutáni adása is bekapcsolódik a Versmaratonba. A Magyar Rádió Márványtermében zajló eseményeket a csatornák közösségi média oldalán és a Médiaklikk.hu oldalon is követhetik az érdeklődők.

A csatornák rendhagyó műsorszámokkal is készülnek: minden órában egy-egy, a békéről szóló, a Versmaratonra készült verset hallhatnak a nézők. A kortárs magyar költők 12 darab négysoros, békéről szóló alkotását Huszárik Kata, Papp János és Varga-Huszti Máté színművészek előadásában mutatják be.

A Duna két állandó magazinműsora, a Család-barát és az Almárium is tematikus adással készül, valamint két filmet is ajánlanak a nézőknek: 13:25-től A mindenség szerelmese – Juhász Ferenc 90 című dokumentumfilmet, 21:35-től Karinthy Frigyes szerelmi életéről szóló 2022-es tévéfilmet, a Frici és Arankát lehet megtekinteni.

Az M5 filmes kínálatában 14:14-től Jankovics Marcell mesterműve, a János vitéz kap helyet, valamint a Harmat a csillagon – Emlékforgácsok Kányádi Sándorral című 2019-es alkotás is szerepel benne. Az M5 műsorai is kiemelten foglalkoznak majd az eseménnyel és a magyar költészet napjával, így a Librettóban, az Agendában, és az Ez itt kérdésben is találkozhatnak lírai tartalmakkal a nézők.

Az M5 internetes aktivitásába, a Versfolyam-kihívásba is szeretné bevonni nézőit közösségi oldalán.

Kapcsolódó tartalom

Az M2 Gyerekcsatornán a Gyerekversek című sorozat epizódjai várják a kis nézőket Petőfi Sándor, Kányádi Sándor, Weöres Sándor, Zelk Zoltán és Varró Dániel műveivel. Az M2 Petőfi TV a Petőfi Kulturális Ügynökség, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a POKET egész napos összművészeti kavalkádjáról tudósít, valamint a FRISS című műsorában is foglalkozik a magyar költészettel. A Petőfi Rádióban a Mezgerélőben ünneplik a hazai lírát, de a Bartók és a Dankó Rádió is a magyar költészetet élteti a műsorkínálatában.

A műsorok az interneten is követhetők, illetve 60 napig visszanézhetők a MédiaKlikk oldalon.

A magyar költészet napja – tematikus műsorfolyam április 11-én, hétfőn a közmédia csatornáin!

Mennyire van otthon a magyar költők és versek világában?

A magyar költők nagyjait megidézve, kvízzel tesztelhetik irodalmi tudásukat. Ha a Tiszta szívvelt álmából felkelve is el tudja szavalni, és Ady Endre munkásságát is kirázza a kisujjából, akkor most itt az alkalom, hogy kiderítse, mire emlékszik az iskolapadban tanultakból.

Loading…

Közös versvideót készítettek a Magyar Versmondók Egyesülete és a Nemzeti Színház művészei

Közös versvideót készítettek a Magyar Versmondók Egyesülete és a Nemzeti Színház művészei a költészet napja alkalmából.

József Attila születésének 117. évfordulóján közösen adják elő a költő Születésnapomra című versét. A művészeket Lutter Imre, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke és Bakos-Kiss Gábor alelnök, a Győri Nemzeti Színház igazgatója kérte fel a közös versmondásra – olvasható a Magyar Versmondók Egyesülete MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében.

Mint írják, a videómontázsban színészek, előadóművészek és rendezők mondanak el egy-egy versszakot Turczi István költő felvezetésével, így áll össze a Születésnapomra című vers Udvaros Dorottyával, Söptei Andreával, Szűcs Nellivel, Huzella Péterrel, Takács Bencével és a hozzájuk csatlakozó művészekkel.

Az Örkény és a Bethlen Téri Színház, a Várkert Bazár és a Klebelsberg Kultúrkúria is készül programokkal

Az Örkény István Színház közös énekléssel, illetve a VII. kerület fontosabb közösségi helyeit érintő verskommandóval ünnepli a magyar költészet napját. Hétfőn 10 és 16 óra között hivatalokba, irodaépületekbe, éttermekbe, kávéházakba és boltokba látogatnak el a társulat színművészei, akik kedvenc magyar költeményeiket szavalják el.

Délután 14 órától az Örkény Színház a Madách térre várja az érdeklődőket, ahol több mint ezer diák közreműködésével József Attila Tudod, hogy nincs bocsánat című megzenésített versét éneklik el. Az eseményen a Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakgimnázium, a Madách Imre Gimnázium, a Kölcsey Ferenc Gimnázium, valamint az Újpesti Könyves Kálmán Gimnázium diákjai vesznek részt.

Igó Éva és Zoltán Áron, a Vígszínház két színművésze négy éve ír, olvas, mond együtt a közönséggel kortárs verseket vendégként a Bethlen Téri Színházban. A Szívlapát című részvételi versszínházi előadást 2018-ban a magyar költészet napján mutatták be, az idén április 11-én, 15 órakor a 25. ünnepi előadásra várják a résztvevőket.

Az előadás a Szívlapát kortárs versantológia verseit dolgozza fel, 16 szerző 20 műve hangzik el az előadásban.

A versmondások rendhagyó módon, a közönség tagjainak bevonásával valósulnak meg, akik közös gondolkodáson alapuló műhelymunka résztvevőivé válnak. Együtt írnak költői sorokat, alkotnak költői képeket, foglalkoznak a költői nyelv sajátosságaival. Az előadás közben születő játékos műveket elő is adják egymásnak.

A Klebelsberg Kultúrkúria 10 órától Akinek a kedve dalos címmel Radványi Balázs és Varró Dániel közös műsorával várják a közönséget. Ez a verses-zenés találkozás elsősorban a gyerekvilágba vezet, és Varró Dániel itt azokat is megszólítja, akik szívesen vesznek részt költői kalandozásban, rímek kitalálásában. Zenei partnerei Radványi Balázs zeneszerző, előadóművész, a Kaláka együttes tagja, valamint Balog Péter gitárművész.

A Várkert Bazár két lírai estet kínál a közönségnek:

  • hétfőn Márai kevésbé ismert költői életművébe kaphatnak betekintést az érdeklődők Hirtling István színművész előadásában,
  • kedden pedig az erdélyi költőnő, Hervay Gizella verseit ismerhetik meg.

A költészet napját Magyarországon 1964-től minden évben április 11-én, József Attila (1905-1937) születésének napján ünneplik. Kevésbé ismert, hogy Márai Sándor író is ugyanezen a napon született, öt évvel korábban Kassán - hívja fel a figyelmet a Várkert Bazár közleménye. Az esten ezúttal nemcsak Márai legismertebb, az emigrációban született Halotti beszéd vagy a Mennyből az angyal című nagyívű költeményei, hanem az életmű többi verse is hallható lesz.

A Virág a végtelenben című keddi esten Juhász Anna irodalmár vendége lesz Vecsei H. Miklós színész, Bocskor Bíborka énekesnő, valamint Balázs Imre József romániai magyar költő, irodalomtörténész és Iancu Laura költő. Az esten Tamási Áron, Kányádi Sándor és Szőcs Géza kapcsolódása mellett Hervay Gizella költői világa elevenedik meg.

Ajánljuk még