logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ismét lesz költészeti fesztivál Debrecenben

Idén ismét megrendezik „egy paleolit távirat” címmel a debreceni költészeti fesztivált, a programok középpontjában a száz éve született Nemes Nagy Ágnes költészete áll – jelentették be a szervezők szerdán a cívisvárosban.

Puskás István (Fidesz-KDNP), Debrecen kulturális alpolgármestere emlékeztetett rá, hogy két évvel ezelőtt a koronavírus-járvány miatt elmaradt a fesztivál, tavaly pedig online tartották meg. Idén viszont több helyszínen, a város napjához is kapcsolódó programokon várják a versek, az irodalom és a művészetek barátait – tette hozzá.

Az április 9-14. között immár 19. alkalommal megrendezendő fesztivál szerves részévé vált a város kulturális szövetének, és arra is alkalmat ad, hogy szót ejtsenek Debrecennek a nemzeti irodalomban elfoglalt helyéről – hangoztatta Puskás István.

Szirák Péter, a fesztivál kurátora Nemes Nagy Ágnes születésének 100. évfordulója kapcsán megjegyezte: „a kiváló költő, esszéista és műfordító gyerekverseit sokan ismerik még az óvodás és kisiskolás korukból, ám e kiterjedt és rendkívül komplex életmű népszerűsége, kánoni helye még mindig nem olyan jelentős, mint azt a poétikai teljesítménye indokolná”.

Nemes Nagy Ágnes költészete – hasonlóan Pilinszkyéhez, akiről tavaly, születésének századik évfordulója alkalmából emlékeztek meg a fesztiválon – világlátás, hangnem és formakultúra tekintetében is mélyen beágyazódott az európai líratörténeti hagyományba – magyarázta a kurátor.

Hozzátette: a fesztiválon Nemes Nagy Ágnes pályáját kerekasztal-beszélgetésen irodalomtörténészek és költők, Balajthy Ágnes, Kiss Noémi, Schein Gábor és a moderátor, Fodor Péter részvételével idézik fel.

A költészet misztériuma kerül a középpontba a 2014-ben elhunyt debreceni költő, Borbély Szilárd posztumusz megjelent, Bukolikatájban című verseskötetének debreceni bemutatóján is, ahol az önéletrajzi elemeket az antikvitás motívumaival ötvöző kései Borbély-líráról Schein Gábor és Valastyán Tamás fog eszmét cserélni – mondta Szirák Péter.

A mindig is elválaszthatatlan vers és zene találkozik egymással Szabó T. Anna és Dés András vendégszereplésén, de a fesztiválokon elmaradhatatlan szavalóversenyt is megrendezik, amelynek az idén szintén a Nemes Nagy-centenárium ad keretet – tette hozzá a kurátor.

Ajánljuk még