logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az Eiffel-torony titkos lakásában a kor legfontosabb emberei fordultak meg

| Szerző: hirado.hu
Az Eiffel-torony építését 1887. január 26-án kezdték el Párizsban a Mars-mezőn. A francia nemzeti lobogót 1889. március 31-én húzták fel az immár kész építmény csúcsára, felavatva a francia forradalom centenáriumán rendezett világkiállítás szenzációját.
(Fotó: EPA/Mohammed Badra)

A karcsú építmény akkor sokakból berzenkedést váltott ki, haszontalan monstrumként emlegették, mára azonban a francia főváros jelképe és a világ egyik legismertebb építménye.

Az építő, Gustav Eiffel irodája részt vett egyebek között a Panama-csatorna és a budapesti Nyugati pályaudvar tervezésében, nevét mégis „legértelmetlenebb” építménye tette halhatatlanná.

(Fotó: Wikipedia.org)

Eiffel már az 1888-as barcelonai világkiállítás szervezőit megkereste, de azok túl drágának és „különösnek” találták a római Szent Péter-bazilikánál vagy a gízai piramisoknál kétszer nagyobb tornyot, így elutasították.

Eiffel ezután a párizsi világkiállítás pályázatára nyújtotta be a Maurice Koechlin svájci építészmérnök készítette terveket és hétszáz ajánlat közül az övét választották ki.

Az építkezés két évig, két hónapig és két napig tartott, hét és fél millió frankba került, és ez volt az első olyan építkezés, amelynek minden fázisát végigfényképezték. A háromezer munkás két és fél millió szegeccsel illesztette össze a 18 038 vasdarabot, amelyek súlya 7300 tonnára rúgott.

A terv komoly ellenérzéseket keltett, egy anekdota szerint a leghevesebb ellenzők közé tartozó Maupassant francia író a torony elkészülte után mindennap annak vendéglőjében ebédelt – mert szavai szerint ez az egyetlen hely Párizsban, ahonnan nem látszik az építmény. A helyzet azóta változott, az Eiffel-tornyot műalkotásnak is tekintik, s ritka az a Párizsban játszódó film, ahol az ablakban ne rémlene fel jellegzetes sziluettje.

A megszálló németek le akarták bontani 1941-ben, hogy az acélt hadianyagként hasznosítsák, de egy tiszt, bizonyos Kurt Hinzmann meggyőzte a hatóságokat, hogy a toronyban inkább rádió- és tévéállomást rendezzenek be. 1944-ben, a normandiai partraszállás után az adásokat beszüntették, és elrendelték az adó megsemmisítését, amit Hinzmann szabotált, mert a parancs teljesítése veszélyeztette volna a tornyot.

(Fotó: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson)

Az Eiffel-torony 1930-ig, az Empire State Building elkészültéig a világ legmagasabb építménye volt, 300 (a torony tetején található antennával 324) méteres magassága egy 80 emeletes háznak felel meg. Súlya 10 ezer tonna, magassága a hőingadozás következtében 18 centiméterrel változhat, erős szélben 6-7 centiméter a kilengése.

Három fogadószintjén az 57 méter magas első emeletre 328, a 115 méter magas másodikra további 340 lépcsőfok vezet fel, a 276 méter magas harmadik szintre csak lift visz fel.

Télen korcsolyázni is lehet az Eiffel-torony első emeletén,

a jégpálya mérete 190 négyzetméter és 57 méter magasan helyezkedik el Párizs felett.

Naponta mindössze ezer ember befogadására alkalmas a pálya, viszont nincs belépő díj, csak a szokásos jegyet kell megváltani az Eiffel-toronyba, sőt korcsolyát is ingyen kölcsönözhetünk.

Az Eiffel-torony harmadik emeletén található az a lakás, amit Gustav Eiffel épített saját magának, mely ugyan kicsi volt és minden bizonnyal kényelmetlen, mégis a századfordulós Párizs legfontosabb személyiségei fordultak meg a szobában.

A meleg színű tapétával borított, elegáns bútorokkal, valamint egy zongorával berendezett lakás évtizedeken át zárva volt a kíváncsi látogatók elől, de néhány éve újra beleshetünk, és elképzelhetjük a fotelekben kedélyesen beszélgető Edisont és Eiffelt. A bútorzat jó része

továbbra is az eredetileg felcipelt darabokból áll, de a zongorának sajnos nyoma veszett.

2014-ben látványos üvegpadlót kapott a párizsi Eiffel-torony első szintje. A torony egy-egy részén padlózatként lefektetett átlátszó üveglap szédületes látvány nyújt a Szajnára és Párizsra. Az átlátszó hatást erősíti, hogy lebontották és teljesen újjáépítették a két pavilont is, amelyek biztonsági kerítéseit üvegfalra cserélték.

A felvonók minden évben 100 ezer kilométert tesznek meg, s minden évben két tonna papírt használnak fel a belépőjegyek nyomtatásához.

(Fotó: EPA/Ian Langsdon)

A torony a világ leglátogatottabb fizetős műemléke, s a világviszonylatban legtöbb turistát fogadó Franciaország egyik fő látványossága.

A napokban látványos akciót hajtottak végre, ugyanis az Eiffel-torony új antennát kapott, amellyel egy csapásra több méterrel magasabb lett a francia főváros ikonikus építménye. A több mint 320 méteres párizsi torony ezzel az új toldással hat méterrel lett magasabb.

A látványos eseményt élőben közvetítették az interneten:

Ajánljuk még