logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A magyar nyelv ápolása Bencze Ilona missziója

| Szerző: hirado.hu
Fél évszázada van a pályán Bencze Ilona. A Jászai Mari-díjas színművész a színházi világnap kapcsán beszélt a Librettóban kezdeti éveiről színészként, élete fontos szerepéről és a versek iránti rajongásáról.  

Március 27-én ünnepeljük a színházi világnapot, ennek apropóján volt a Librettó vendége Bencze Ilona, Jászai Mari-díjas színművész, rendező.

„Ez a nap egyfajta tisztelgés a színház előtt, amelynek fontos missziója az ízlés formálása, a szórakoztatva nevelés” – fogalmazta meg gondolait az ötvenedik éve pályán lévő színművész. A Librettóban visszaemlékezett főiskolás éveire, majd arra az időre, mikor a 70-es években pályakezdőként tagja lett a Madách Színháznak. Alig mert belépni az épületbe és, el sem hitte, hogy találkozhat, együtt szerepelhet a színház vezetői művészeivel.

Bencze Ilona pályafutásának fontos darabja volt a Macskák. Harminc éven át játszott Andrew Lloyd Webber világsikerű musicaljében; a harmincas éveiben az ifjú Bombalurinát, majd az idősebb macskát, Grizabellát alakította. Később rendezőként is elkezdett dolgozni. Ezzel kapcsolatban idézte fel, hogy ő színészként Huszti Péterrel tapasztalta meg, mennyire más olyan rendezővel dolgozni, aki a „másik oldalról” jött.

„Csodálatos volt vele a munka, ekkor láttam, hogy egy színész milyen sokat tud adni ezen a területen”

– mesélte, majd később ő maga is megtapasztalta, milyen sokat tud segíteni színész-rendezőként a színpadon.

Bencze Ilona versek iránti szeretetéről is beszélt. „Van egy estem, amikor csak tudom, előadom. Missziómnak tekintem a magyar nyelv ápolását” – mondta önálló estjéről, amelyben magyar klasszikus és kortárs költők műveit adja elő.

Az idézett beszélgetés ide kattintva újranézhető.

Librettó – hétköznap 18 órától az M5-ön

Ajánljuk még