logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Oláh Vilmos hegedűművész mostantól 17. századi mesterhangszeren játszik

Oláh Vilmos Liszt-díjas hegedűművészhez került az a 17. századi mesterhangszer, amelyen korábban Ligeti András Kossuth-díjas karmester és hegedűművész játszott.

A különleges hegedűt először február 27-én hallhatja a közönség a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekar koncertjén, amelyen Oláh Vilmos Brahms egyetlen hegedűversenyét játssza Vásáry Tamás vezényletével a budapesti Müpában – közölte az MTVA Sajtó és Marketing Irodája kedden az MTI-vel.

A mesterhangszert olyan művészeknek adják használatba, akik nap mint nap szólistaként állnak színpadon és eredményesen szerepelnek nemzetközi versenyeken. A nagy értékű hegedű szimbóluma mindannak, amit a magyar klasszikus zene képvisel: kulturális jelentőség, évszázados hagyomány, nemzetközi szintű elismertség.

Ligeti András, a hangszer korábbi birtokosa karmesterként rendkívül széles repertoárt tudhatott magáénak, munkásságát több kitüntetéssel is elismerték. Sok szállal kötődött a Magyar Rádió Művészeti Együtteseihez, az 1990-es években öt éven át vezényelte a szimfonikus zenekart, majd ezt követően igazgató karmestere lett.

A magyar állam tulajdonában lévő páratlan hangszerre a művész halálát követően írtak ki pályázatot.

A küldetésem, hogy a magyar zenét minden emberhez eljuttassam a legtisztább forrásból. A hangszeren keresztül olyan értékeket közvetíthetek, amely a kultúránk sajátja, a magyar emberek világát eleveníti meg” – idézi a közlemény Oláh Vilmos szavait, aki február 22-én vette át az egyedi készítésű olasz hegedűt.

A címlapfotón: Oláh Vilmos, a Magyar Rádió Zenei Együtteseinek (MRZE) koncertmestere hegedül. 

Ajánljuk még