logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Vasárnap kezdődik a házasság hete programsorozata

A szervező egyházak és civil szervezetek egy héten át több mint ötven településen csaknem kétszáz programmal hívják fel a figyelmet a házasság, a család értékeire.
(Fotó: Facebook.com)

A szervezők az MTI-hez eljuttatott szerdai közleményükben azt írták: a tizenötödik alkalommal megrendezett programsorozattal idén a kapcsolatok tudatos gondozására, a közös fejlődésre igyekeznek ráirányítani a figyelmet, válaszul a koronavírus-járvány párkapcsolati kihívásaira.

Ma Magyarországon 3,5 millió ember él házasságban, és „az elmúlt időszakban megtapasztalt bezártság, az otthoni munkavégzés, a bizonytalanság egyes kapcsolatokat megerősített, másokat pedig komolyan próbára tett” – idézték Herjeczki Kornélt, a házasság hete mozgalom országos koordinátorát, a Harmat Kiadó igazgatóját.

Herjeczki Kornél hozzátette:

a 3,5 millió olyan nagy szám, hogy a kapcsolatok minőségi javításának már komoly tétje van.

A programsorozat országos koordinátora kitért arra is: a családok szétesése nagy veszteség személyes, gazdasági és társadalmi szinten egyaránt, a stabil, egymást támogató kapcsolat ugyanis nemcsak a párok boldogságát segíti elő, hanem kihat a velük élő gyermekeik életére, a munkavégzésük minőségére és komoly gazdasági vonatkozásai is vannak.

Gary Chapman amerikai író, párkapcsolati szakértő videóüzenetben köszöntötte a magyar párokat a Házasság hete alkalmából. Azt mondta: a házasságok vagy épülnek, vagy visszafejlődnek, de soha nem maradnak változatlanok. „Minden egyes nap teszünk vagy mondunk valamit, ami vagy jobbá, vagy rosszabbá teszi a házasságunkat” – vélekedett.

Ha hajlandók vagyunk bocsánatot kérni, és a múltbeli kudarcokért egymásnak megbocsátani, szebbé tehetjük a közös jövőnket. Megtanulhatjuk egymás szeretetnyelvét beszélni, ami nagyban gazdagítja a házasságunkat” – fogalmazott Gary Chapman.

A programsorozat idei mottója: Maradjunk együtt!

A házasság hete központi programsorozata ünnepi istentisztelettel kezdődik vasárnap Budapesten, a káposztásmegyeri református templomban, ahol Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke hirdet igét.

Hétfő este Mihalec Gábor párterapeuta Kapcsolódás. Újra és újra, kedden Gorove László és Kriszta Maradjunk együtt! Akkor is, ha…? című előadására várják az érdeklődőket a házasság hete Facebook-oldalán.

Szerdán szintén a házasság hete közösségi oldalán élőben közvetítik az Eötvös Loránd Tudományegyetem jogi karáról a Páratlan beszélgetés közismert párokkal rendezvényt. Lackfi János költővel és feleségével, Bárdos Júlia művészettörténésszel, a Pindroch Csaba és Verebes Linda színész házaspárral, valamint Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázóval és feleségével, Valkai Anna családmenedzserrel beszélget Mohay Bence sportriporter.

Csütörtökön a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom szervezésében Egyensúly családban, munkában címmel online konferenciát tartanak, pénteken pedig az Evangélikus Női Misszió szervezésében ifjú házasok vallanak az elköteleződésről a Közel zenekar közreműködésével. Szombaton a krízisek összekovácsoló erejéről Kovács Károly családterapeuta és felesége tart online előadást a Debrecen-Nagyerdei Református Egyházközség YouTube-csatornáján – olvasható a közleményben.

A hetet ünnepi szentmise zárja a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban, a szertartást Marton Zsolt váci megyés püspök vezeti.

A központi programok mellett számos magyarországi és határon túli településen, a többi között Győrben, Veszprémben, Szegeden, Kecskeméten, Miskolcon, Szentendrén, Marosvásárhelyen, Pozsonyban várják előadásokkal, vetélkedőkkel, szerelmes kalandtúrákkal, egyházi alkalmakkal és online programokkal az önkéntes szervezők az érdeklődőket.

A rendezvénysorozat folyamatosan frissülő eseménynaptára megtalálható a házasság hete honlapján, valamint a programsorozat Facebook- és Instagram-oldalán.

A központi programok fővédnöke Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége. A házasság hete programsorozat több mint két évtizede indult az Egyesült Királyságból, Magyarország 2008-ban csatlakozott a mozgalomhoz.

A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire,

és segítséget nyújtson a házasságra készülőknek vagy a párkapcsolati problémákkal  szembesülőknek.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még