logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nemes Nagy Ágnes életműve a Várkert Bazár szabadtéri kiállításán

Az idén száz éve született Nemes Nagy Ágnes, Kossuth-díjas költő, műfordító, esszéíró és pedagógus életművét mutatja a Várkert Bazár szabadtéri kiállítása a déli panoráma teraszon április 8-ig.

A Nemes Nagy Ágnes 100 – Lélegzetnyi végtelen című tárlaton a költői életmű részletek megragadásából rajzolódik ki – tájékoztatta a Várkapitányság Kommunikációs Iroda szerdán az MTI-t.

A szabadtéren felállított kiállítási elemek között végig sétálva meghatározó pillanatok és benyomások kerülnek elő Nemes Nagy Ágnes művészetéből. Megidézett versei mellett kirajzolódnak magánéletének motívumai, tanári és szerkesztői működése, valamint pályatársainak véleménye a költészetéről. Megismerhető Nemes Nagy Ágnes környezettel kapcsolatos érzékeny szemlélete is: a költő az emberi érzések mellett a természet új perspektívába helyezésére is buzdított, hirdette, hogy tanulni kell a fákat – olvasható a tájékoztatóban.

Nemes Nagy Ágnes (1922-1991) alkotói pályája szerves részét képezi a magyar irodalomtörténetnek, költői munkássága, versei máig meghatározó művészi mondanivalót hordoznak.

Verseskötetei mellett műfordításai és gyerekirodalmi művei is kimagasló irodalmi nívót képviselnek. Érdemei az Újhold című, meghatározó folyóirat lapszerkesztőjeként, esszéíróként és tanárként is maradandóak, a szellemi szabadságot és a minőséget mindenek fölé helyezte. Tárgyias költészetével, kései tömbszerű prózaverseivel a modern magyar költészet alakítójává, nemzedékének vezető egyéniségévé vált – áll a közleményben.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még