logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Erdő Zoltán fontosnak tartja az idén 125 éves tárogató népszerűsítését

A tárogató idén 125 éves, az évforduló miatt szeretné ezt a hungarikumnak tekintett hangszert koncertekkel, illetve iskolai előadásokkal népszerűsíteni Erdő Zoltán tárogató művész.

Erdő Zoltán vasárnap az M1 Ma reggel című műsorában azt mondta: oktatási programtervezetet is kidolgozott, amelynek célja, hogy minél több iskolában tudja bemutatni a tárogatót, amelyet – bár világszerte ismert –, az általános iskolai énekkönyvek csak pár sorban említenek.

A művész Nemzeti Tárogató Intézet létrehozását is kezdeményezte, amely elsősorban a hangszer népszerűsítésével, illetve oktatásával foglalkozna.

Úgy fogalmazott: „most olyan időket élünk, ahol büszkének kellene rá lenni, hogy van egy nemzeti hangszerünk, amelyet az egész világon magyar hangszerként ismernek”.

Beszélt arról is, hogy az oroszoknak a balalajka, az örményeknek pedig a duduk a nemzeti hangszerük, és ha az emberek meglátnak egy skót szoknyában játszó dudást, szintén el tudják helyezni egy képzeletbeli térképen.

A műsorban elhangzott, hogy Erdő Zoltánt Erdélyi Magyar Örökség-díjjal tüntették ki. A művész azt mondta, nagyon örült a díjnak, amelyet bátorításnak érez további munkájához.

Ajánljuk még