logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Bővült a hungarikumok gyűjteménye, ezúttal a Felső-Tisza-vidék kincse került be

| Szerző: hirado.hu
A Felső-Tisza-vidéki beregi keresztszemes hímzéssel bővült az immár 83 értéket számláló hungarikumgyűjtemény. A Magyar Értéktárba bekerült a Füvészkert, az ELTE botanikus kertje, a szabolcsi almatermesztés hagyománya, a székely himnusz és a hetési férfi és női viselet. Az értékmentő szervezetek munkáját idén is támogatja a kormány, több mint kilencszázmillió forinttal.

A hungarikumok olyan jegyek, amelyeket nemcsak a magyarok, hanem a külföldiek is magyar sajátosságként könyvelnek el. A magyar értéktárban lévő értékek legfőképpen a magyarságnak fontosak, annak önazonosságához szükséges elemek.

A nemzetek a tradícióhoz való viszonyukkal egy jövőképet és a mindennapokra kiterjedő életformát teremtenek. V. Németh Zsolt kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos az M1 Ma reggel című műsorában elmondta: a hungarikumok és a magyar értékek listájának bővítése

a magyar életforma megerősítéséül szolgál.

„Tízéves a hungarikumokról szóló törvény, melynek legnagyobb értéke, hogy az érvénybelépésétől számítva több mint ezeregyszáz hazai településen alakult meg a helyi értéktár. Ezek értékőrzés szempontjából nagyon fontos szerepet töltenek be, hiszen összegyűjtik azokat az anyagi vagy szellemi értékeket, amelyekkel a települések azonosítani tudják magukat. Ugyanez megtörténhet megyei és országos szinten is” – mondta V. Németh Zsolt.

Kapcsolódó tartalom

A Hungarikum Bizottság döntése értelmében a hungarikumgyűjtemény ezúttal a Felső-Tisza-vidéki beregi keresztszemes hímzéssel bővült. Ezt az elemet a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei értéktár javasolta, de megtehette volna akár a Kárpátalja is, hiszen a hímzés az egykori Bereg vármegye értékei közé tartozik és a kárpátaljai magyarság identitáselemeként szolgál. Érdekessége, hogy archaikus, a mintái pedig folyamatosan kerülnek bele a mai viseletekbe is.

Bővült a Magyar Értéktár nyilvántartása is, bekerült a Füvészkert, az ELTE botanikus kertje, a szabolcsi almatermesztés hagyománya, a székely himnusz és a hetési férfi és női viselet. Ezt a Hungarikum Bizottság ülését követően Nagy István agrárminiszter jelentette be, majd hozzátette:

immár 83 hungarikum, 142 kiemelkedő nemzeti érték, ezeregyszáznál is több települési és tájegységi értéktár, mintegy 10 ezer települési érték, 19 megyei értéktár és csaknem kétezer megyei érték szerepel a nyilvántartásokban.

A tárcavezető kiemelte, hogy az értékmentő szervezetek munkájának támogatására az elmúlt évhez hasonlóan, idén is 930 millió forint áll a rendelkezésükre. Ebből az összegből 840 millió forint fordítható nyomtatott és elektronikus kiadványok, filmek készítésére, bemutatóterek kialakítására, illetve a hungarikumokat népszerűsítő rendezvények megvalósítására.

Kapcsolódó tartalom

A Lakitelek Népfőiskolán most megnyílt Hungarikumok Kiállítóháza ezeket a magyar értékeket mutatja be. A fiatalok élményeken keresztül ismerhetik meg a hungarikumokat, egy másik kiállításon pedig a magyar géniuszok, tudósok munkásságát, ehhez kapcsolódik a szintén újonnan megépült planetárium is.

A Géniuszok terme a Hungarikum Kiállítóházban (Foró: MTI/Bús Csaba)

A hungarikumok beemelésével kapcsolatban sajnos van egy felső határ. Most már nem négyesével és ötösével emeljük be az értékeket, viszont az elcsatolt nemzetrészek értéktáraiból várunk még jó néhány elemet, a közeljövőben több várományos is bekerülhet még” – közölte V. Németh Zsolt a Hungarikum Kiállítóház megnyitóján.

A címlapfotón a Hungarikumok csarnoka a Hungarikum Kiállítóházban, Lakiteleken 2022. január 22-én (Fotó: MTI/Bús Csaba)

Ajánljuk még