logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Jászai Mari nevét mindenki ismeri, mégis meglepően keveset tudunk róla

| Szerző: hirado.hu
Jászai Mari az a színésznő, aki mindig a valóság illúziójával hatott, bármilyen fenséges és nagyszerű volt is. Ő elhitette velünk, hogy való élet az, amit szemünk láttára végig él. Őszinte és egyszerű volt a maga módján. Ő volt a mindenek felett való színész – hangzott el az M5 Magyar nők című műsorában.

Jászai Mari a 19. század végének leghíresebb magyar színésznője volt. Szigethy Gábor Kossuth-díjas színháztörténész mesélt életéről az M5 Magyar nők című műsorában. Az adásból sok más érdekesség mellett azt is megtudhattuk, hogy Jászai Mari miért játszhatta el idős korában is a fiatalokra szabott szerepeket.

Jászai Marit gyakran találták meg a tragikus hősnők szerepei, hiszen alapvetően egy zárkózott személyiség volt. Saját naplójában is azt írta, negyvenéves koráig félt mindentől. A színpadon volt boldog – magyarázta a történész. Alkatánál fogva predesztinált volt a tragikus szerepekre. Szinte nem is nagyon játszott vígjáték szerepeket.

Jászai Mari nevét mindenki ismeri, mégis meglepően keveset tudunk róla. Egyik érdekesség, hogy a régi Nemzeti Színház színpadának méreteit miatta növelték meg.

A régi Nemzeti Színház volt Jászai Mari otthona. 1872-ben lépett be a Nemzeti Színházba és még 1926-ban is ott játszott. Egyetlen év volt, amikor nem ott játszott. Történt ugyanis, hogy 1900 április táján bejelentette, elhagyja a színházat – magyarázta.

Abban az időben Báró Keglevich volt a színház főigazgatója. Mivel mindketten erős személyiségek voltak, így összekülönböztek, emiatt a színésznő egy évre elment a Vígszínházba. Miután az igazgató megbukott, Jászai Mari újra visszatért.

Ez a kis kitérő egy figyelmeztetés volt a későbbi igazgatóknak, hogy nélküle nincs Nemzeti Színház – mutatott rá Szigethy Gábor.

A teljes műsor IDE kattintva érhető el.

Ajánljuk még