logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Gulyás Márton őszinte ítélete az SZFE korábbi színvonaláról: „Döbbenetesen vékony”

| Szerző: hirado.hu
Gulyás Márton, a Partizán műsorvezetője „döbbentesen vékonynak” nevezte azt a tudást, amit meg lehetett szerezni a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE), Szirmai Gergely influenszer a Partizánban pedig arról beszélt, hogy az egyetemen egyáltalán nem értettek az internetes műsorkészítéshez, a diákok pedig nem kaptak visszajelzést az önálló alkotótevékenységükkel kapcsolatban. Továbbá hozzáteszi azt is, hogy az intézmény általános állapotát jelezte, hogy akár egy hónapon át sem volt fűtés. Szirmai Gergely, a Hollywood Hírügynökség influenszere Gulyás Márton PartizánPOP című műsorának vendége volt. A népszerű YouTube-sztár és a műsorvezető többek között közös élményeiket is felelevenítették a Színház- és Filmművészeti Egyetemről, ugyanis mind a ketten hallgatói voltak az intézménynek.
Gulyás Márton 2015-ben (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Gulyás Márton, a Partizán műsorvezetője erősen kritizálta a korábbi vezetés által irányított SZFE-t és annak szakmai színvonalát:

„Nekem az volt a döbbenetes ráismerés, hogy van egy erőteljes attitűd, hogy milyen az SZFE-s lét, és az milyen magasra van taksálva. Közbe’ meg meglátod, hogy milyen tudások mozgatják ezt az egyetemet, és milyen tudásokat adnak át, az ilyen, döbbenetesen vékony.”

A tudásanyagot, amit az oktatók a hallgatóknak átadtak a felsőoktatási intézményben Gulyás „kevésnek” minősítette, hozzátéve, hogy minderről csak azért nem illik beszélni, mert „hullagyalázás” lenne a strukturális változáson átesett intézménnyel szemben.

A baloldali műsorvezető továbbá Bárdos András, az egyetemen korábban tanító népszerű műsorvezető tudását és teljesítményét is kétségbe vonta, szakdolgozatával kapcsolatban kijelentette:

„Mellbevágó dolog, amit ha elolvassa az ember azt a kilencven-száz-száztíz oldalt, így a magyarországi televíziós műsorkészítés legfontosabb felsőfokú intézményében milyen típusú tudásra voltak képesek doktori fokozatot adni, és hogy ebből lehetett intézményt létrehozni, és ezek az emberek képeztek évtizedeken keresztül szakembereket a szakma számára.”

Gulyás Márton szavaival Szirmai Gergely sem igen tudott vitatkozni, ugyanis a beszélgetés során az is kiderült, hogy az SZFE-n egyáltalán nem foglalkoztak internetes tartalmakkal, amit az influenszer zokon is vett. Szirmai ottléte alatt alapította meg a Hollywood Hírügynökséget, amely akkoriban Magyarország egyik legnépszerűbb YouTube-csatornája volt, az SZFE oktatói azonban erről nem vettek tudomást:

„Nem foglalkoztak vele. Azt mondják, nagyon gratulálnak hozzá, de nem értenek hozzá.”

Szirmai Gergely a műsorban továbbá arról is beszélt, hogy mialatt az SZFE diákja volt, volt olyan hónap, amikor az épületben nem volt fűtés, és saját maguknak kellett WC-papírt vinniük, annyira rossz állapotban volt anyagilag az intézmény.

Az SZFE struktúráját a magyar kormány 2020-ban alakították át, a kuratórium élére Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója került. Az átalakítás mellett szóló egyik érv az volt, hogy az SZFE nem képes korszerű tudást átadni a diákoknak, továbbá, hogy az egyetem nem fordít kellő hangsúlyt a filmes képzésre. Az SZFE költségvetését a kormány megduplázta, az intézmény továbbá új campust is kap.

Ajánljuk még