logo

Műsorújság

Rendkívüli

Lövöldözés egy általános iskolában: 14 gyermek meghalt

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Száz év után először állítják ki Gainsborough A kékruhás fiú című festményét Nagy-Britanniában

Száz évvel azután, hogy Nagy-Britanniából az Egyesült Államokba szállították, kiállítják a londoni Nemzeti Galériában Thomas Gainsborough A kékruhás fiú című világhírű festményét.

A portré köré épített, a Gainsborough’s Blue Boy címet viselő kiállítás kedden nyílik, napra pontosan száz évvel azután, hogy a közönség utoljára láthatta a festményt Londonban.

Az 1770-ben készült kékruhás fiú nemcsak Gainsborough egyik leghíresebb képe, hanem szerintem a brit művészet egyik leghíresebb képe is egyben” – mondta Gabriele Finaldi, a galéria igazgatója.

A festmény 1922 telén három héten át volt látható a Nemzeti Galériában, majd útnak indult az Atlanti-óceánon át. Az alkotást ugyanis Henry E. Huntington műgyűjtő vasútmágnás megvásárolta a westminsteri hercegtől.

Ez az első alkalom, hogy A kékruhás fiút kölcsönadja a kaliforniai Huntington Könyvtár, Művészeti Gyűjtemény és Botanikus Kert.

A tárlaton Gainsborough két másik festménye mellett Anthony Van Dyck alkotásai is láthatóak, hogy így mutassák be Gainsborough-nak a flamand festő iránti rajongását. Thomas Gainsborough (1727-1788) különösen a portré- és tájképfestészet területén alkotott jelentőset. Joshua Reynolds mellett a 18. század legjelentősebb angol festőjének számít.

Címlapfotó: Wikipedia.org

Ajánljuk még