logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Tizenöt nagyjáték-, dokumentum- és rövidfilm a finn filmnapokon

Tizenöt nagyjáték-, dokumentum- és rövidfilmet tűz műsorára a 11. Finn Filmnapok február 16. és 20. között Budapesten a Toldi moziban.

Az idei eseményen nemzetközi filmfesztiválok nyertes filmjei, kerekasztal-beszélgetések, mesterkurzus és finn-magyar egyetemi projekt is várja az érdeklődőket – közölték a szervezők az MTI-vel.

A filmnapok alatt azok számára, akik nem tudnak személyesen részt venni a vetítéseken, két alkalommal a Távmozi platformján is elérhetővé válnak alkotások. Minden film angol és magyar nyelvű felirattal lesz látható.

Zaida Bergroth rendezésében a Tove című film lesz az esemény nyitófilmje, amely Tove Janssonról, a mumin nevű figurák megalkotójaként ismert finn–svéd művészről, illetve a háború utáni Helsinkiben töltött életéről szól. A film vetítése után a főszereplővel, Alma Pöystivel tartanak beszélgetés.

A közlemény szerint

a fesztivál egyik kiemelkedő alkotása A vak férfi, aki nem akarta megnézni a Titanicot című film, amely a vak és mellkasától lefelé lebénult Jaakko perspektíváját mutatja be.

Jaakko úgy dönt, hogy elindul felkeresni szerelmét, Sirpát, amihez öt idegen segítségére lesz szüksége. Teemu Nikki alkotása elnyerte az idei Velencei Filmfesztivál közönségdíját, valamint szerepelt az Ázsia legnagyobb filmfesztiváljának számító Busan Filmfesztivál programján. A vetítés után a film rendezőjével lesz beszélgetés. Teemu Nikki február 18-án regisztrációhoz kötött, angol nyelvű mesterkurzust is tart a Toldi moziban.

Február 19-én 7 rövidfilmet láthatnak nézők, közöttük egyaránt megtalálhatók ismert filmesek, diákok, frissdiplomások munkái.

A fesztivál utolsó napján a Mohamed El Aboudi által rendezett School of Hope című dokumentumfilmet vetítik. A film egy aprócska iskola fejlődését követi a marokkói sivatag közepén. Az iskolába jár néhány gyermek a nomád Oulad Boukais törzsből, amelynek életmódját veszélyezteti a globális felmelegedés okozta aszály – olvasható az ajánlóban.

Február 20-án Mákó Rozi zeneszerző új performansza a Finn Filmnapok részeként lesz látható először a Toldi moziban. Az élőben születő hangzásvilághoz Mákó Bori médiaművész komponál digitális festményeket. Az alkotópáros munkái egymásra reflektálva rajzolnak ki egy közös audiovizuális kompozíciót.

Harmadik alkalommal adnak alkalmat a filmnapok a Finnagora és a Metropolitan Egyetem szervezésében létrejövő hallgatói együttműködésre. A résztvevő diákok, akiket pályázaton választottak ki,

útmutatásban részesülnek és mesterkurzuson vehetnek részt Anna Blom finn filmrendező és Márton Balázs magyar operatőr közreműködésével.

A rövidfilmes szekcióban ezeknek a fiataloknak az alkotásait is láthatja a közönség – áll a közleményben.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még