logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Halszálka akadt a torkán a világhírű divattervezőnek – 117 éve született Christian Dior

| Szerző: hirado.hu
Christian Dior nemzetközileg ismert francia divattervező a Dior divatmárka megalapítója 117 évvel ezelőtt, 1905. január 21-én született. Egy anekdota szerint kamaszkorában egy tenyérjós azt jövendölte számára, hogy „az asszonyok áldani fogják, maga pedig általuk fog boldogulni”.

 

Christian Dior 1905. január 21-én született a normandiai Granville-ben. Gazdag iparos szülei diplomatát szerettek volna belőle faragni, őt azonban kiskorától csak a divat izgatta. Imádott édesanyja maga volt a megtestesült elegancia a kisfiú számára. Öltözködése, kifinomult stílusa sok évvel később Dior ruhatervezői munkásságát is inspirálta

Végül műkereskedő lett, de a nagy gazdasági válság idején már lapoknak készített divatrajzokból, főként kalaptervekből élt. 1938-ban alkalmazta Robert Piguet divatháza, a második világháború idején Dél-Franciaországban a jóval ismertebb Lucien Lelongnak dolgozott.

1946-ban Marcel Boussac textilgyáros egy neves divatház kollekciójának megalkotását akarta rábízni, de a felettébb öntudatos Dior ezt csak saját neve alatt vállalta. Így nyílt meg 1947-ben az első Dior üzlet az Avenue Montaigne 30. szám alatt.

Első bemutatója hatalmas szenzáció lett – fura módon azonban nem a hazai, hanem az amerikai újságírók révén. Sikerének titka az volt, hogy megérezte: a nők a háborús évek merev, férfias vonalai után eleganciára vágynak. Lényegében semmi újat nem csinált, csak jókor és okosan váltott stílust, a takarékos idők után szinte pazarlónak tűntek gazdag ruhakölteményei. A „New Look” keskeny és lekerekített vállakat, hangsúlyozott kebleket, karcsú derekat és hosszú szoknyát jelentett, amiben a nő végre nőnek érezhette magát.

Dior évente újabb és újabb tematikus kollekciókkal rukkolt elő, mint a ceruza – avagy H vonal, A vonal, Y vonal. Terveit kifinomult elegancia, ízlésesség és „chic” jellemezte, sokan nem is tervezőnek, hanem egyenesen művésznek tartották. Alig tíz év alatt ismét divatnagyhatalommá tette Franciaországot, a párizsi divat neki is köszönhetően lett újra fogalom.

A divatdiktátornak az üzlethez is kiváló érzéke volt, már 1947-ben kölnivel rukkolt elő – a Miss Diorral a divatház minden termét befújták, hogy a hölgyek orrában maradjon az illat. Az árukapcsolás mestereként minden kollekciójában egy modellt valamelyik parfümjéről nevezett el. Ami már csak azért is ügyes húzás volt, mert a méregdrága ruhákat kevesen engedhették meg maguknak, míg a szintén nem olcsó, de gyönyörű formatervezett üvegben árusított kölnikhez sokan hozzájuthattak.

Dior és partnere, Jacques Rouet a divatszakmában az elsők között adta koncesszióba termékeit, már 1948-ban kihelyezték a CD emblémával ellátott harisnyák, nyakkendők, parfümök, ruhák és kiegészítők, órák és ékszerek gyártását.

Dior 1953-ban alkalmazta asszisztensként Yves Saint Laurent-t, aki mesterének 1957. október 24-i váratlan halála után átvette a divatház vezetését.

1955-ben Dior teljesen megváltozott. A korábban is félénk, ám kedves, kopaszodó férfi hirtelen haragúvá, mogorvává vált. Míg 1956 karácsonyán egyesével behívta minden alkalmazottját az irodájába, megkérdezte, mit szeretnének karácsonyra, s teljesítette is azokat, addig szilveszterkor rá sem lehetett ismerni. Az év vége felé már egyértelműen mutatkoztak rajta a leépülés jelei.

A mester 1957. október 23-án halt meg az olaszországi Montecatiniben szívrohamban, ahol gyógyüdülésen tartózkodott. A hivatalos verzió szerint étkezés közben egy halszálka a torkán akadt, elkezdett fulladozni, és szívrohamot kapott. A Time magazin nekrológja ezzel szemben azt állította, hogy a szívroham egy kártyaparti izgalmai miatt következett be.

Saint Laurent méltó utódnak bizonyult, már első, hatalmas feltűnést keltő kollekciójával bevezette a trapéz ruhát. 1960-ban azonban behívták katonának, a seregben idegösszeomlást kapott, helyére Marc Bohan lépett. 1989-ben Gianfranco Ferre lett a vezető tervező, a funkciót 1996 óta John Galliano tölti be.

A Dior-ház ma már mamutbirodalom, öt világrészre kiterjedő hálózattal.

Ajánljuk még