logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Tematikus tárlatvezetésekkel ünnepli a magyar kultúra napját a Magyar Nemzeti Múzeum

Tematikus tárlatvezetésekkel ünnepli a magyar kultúra napját a Magyar Nemzeti Múzeum. Az időszaki kiállításokhoz kapcsolódó és az épület történetét bemutató négy programban a látogatók megtudhatják egyebek mellett, hogy milyen volt egy audiencia Erzsébet királynénál, valamint egy évszázadot átívelő időutazáson is részt vehetnek a reformkortól az I. világháború kitöréséig – tudatta az intézmény csütörtökön.

Az intézmény évek óta sokszínű programokkal állít emléket annak, hogy 1823-ban Kölcsey Ferenc a kézirat tanúsága szerint ezen a napon tisztázta le és jelölte meg dátummal Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát – olvasható a közleményben.

A tájékoztatás szerint a Mesélő falak – Épülettörténeti séta című tematikus program nemcsak az épület évszázados tereiről, hanem a benne megfordult híres történelmi személyekről, a történelemben és a múzeum történetében betöltött szerepükről szól.

Az Erzsébet királynénál történt audienciákat bemutató program egy 30 évet átívelő történetet tár a látogatók elé,

melynek során a tárlatvezető narrátor szerepébe helyezkedik. Az élő múzeumi program során a kiállításban nemcsak a tárgyak mesélnek, hanem maguk a szereplők is.

Az Ars et virtus. Horvátország és Magyarország: 800 év közös kulturális öröksége című, a zágrábi Galerija Klovicevi Dvori és a Magyar Nemzeti Múzeum új, időszaki kiállításában Szende László kurátor vezetésével a résztvevők többek között arra kaphatnak választ, hogyan kerültek az Árpád-házi királyok Horvátország trónjára, valamint milyenek voltak a művészeti kapcsolatok a két nemzet között az elmúlt évszázadokban.

A leghosszabb század nagyjai – a 19. század története című tárlatvezetés a reformkortól az I. világháború kitöréséig kalauzolja el a látogatókat,

korhű ruhák és tárgyak segítségével. A program során a látogatók megismerhetik a reformkor nagyjait, a márciusi ifjakat, ismereteket szerezhetnek a kiegyezésről, valamint a dualizmus hétköznapjairól is.

A szombati programokon való részvétel regisztrációhoz kötött, ami a jegyek megváltásával lehetséges. Belépőjegyek még korlátozott számban elérhetők az intézmény weboldalán – áll az összegzésben.

Ajánljuk még