logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ingyenes rendezvénysorozattal készül a magyar kultúra napjára a Klebelsberg-kastély

Ingyenes rendezvénysorozattal várják a közönséget a magyar kultúra napja alkalmából a pesthidegkúti Klebelsberg-kastélyban, ahol január 21-én, 22-én és 23-án, pénteken, szombaton és vasárnap felnőtteknek és a gyermekeknek is kínálnak programokat.

Nyitórendezvényként pénteken Oberfrank Pál Találkozás Pilinszkyvel című estjét tekinthetik meg az érdeklődők. Másnap Szenvedély és hűség címmel Zrínyi Ilona rendkívüli személyiségét kelti életre Hedry Mária monodrámája.

Vasárnap délután Kastélymesék címmel gyermekprogram-sorozatot indítanak el, amelynek keretében különleges előadásokkal várják a kisebbeket, első alkalommal Tóth Krisztina bábművész előadása látható – áll a szervezők MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

Pénteken 18 órától látható Találkozás Pilinszkyvel címmel Oberfrank Pál estje.

Az előadás ismertetőjében kiemelik, hogy Pilinszky János a 20. századi magyar lírai költészet egyik legtitokzatosabb alakja, aki szikár verseiben meghökkentő egyszerűséggel ragadja meg az élet legdrámaibb pillanatait.

„Az életmű bemutatása lehetetlen, de egy-egy mozaikrészlet talán közelebb visz hozzá és önmagunkhoz, és így az Isten felé vezető úton is jelenthet néhány lépést mindannyiunk számára”

– olvasható az est ajánlójában.

Szombaton 18 órakor látható Hedry Mária Szenvedély és hűség – Zrínyi Ilona című monodrámája, amelynek 100. jubileumi előadását tartják a magyar kultúra tiszteletére a Klebelsberg-kastély kamaraszínházzá átalakított tereiben.

Az előadás Magyarország szinte minden táját bejárta, és Zrínyi Ilona valóságos útjait is követte Felvidéken, Erdélyben, Délvidéken és legutóbb Munkácson – írják a produkcióról, amelyben Zrínyi Ilona alakját Majzik Edit színművész formálja meg.

Kapcsolódó tartalom

Vasárnap 15 órakor a Kastélymesék című sorozatban egy magyar népmese, a Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack elevenedik meg Tóth Krisztina bábművész bábjainak segítségével.

Az előadás előtt és után népi szalmabábokat készíthetnek a gyerekek egy iparművész segítségével. A Klebelsberg-kastély ezzel az előadással indítja el gyermekeknek szóló foglalkozásait.

A közleményben Szollár Pétert, a Polgári Művelődésért Alapítvány igazgatóját idézik, aki kiemelte, hogy az alapítvány mint a Klebelsberg-kastély tulajdonosa és gazdája elkötelezett amellett, hogy e jelentős kultúrtörténeti épületet a hazai polgárság, kultúra és művészet központjaként működtesse.

Ajánljuk még