logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A Disney-filmeket is megihlető európai építészet és művészet

| Szerző: hirado.hu
A kastély, ami megihlette Walt Disney-t, és amelynek belső tereiben tilos fényképezni és videót készíteni, mégis az egyik legtöbbet fényképezett nevezetessége Németországnak.
Budapesttől 800 kilométerre, a németországi Füssen városa mellett, egy sziklaszirten áll a Walt Disney-t is megihlető neuschwansteini kastély.
A palotát a 19. század végén II. Lajos, Bajorország királya építtette. Eredetileg új hohenschwangaui kastélynak hívták, egészen a király haláláig; ezután az új neve Neuschwanstein, Lohengrin, a Hattyú-lovag kastélya lett.
(Fotó: Shutterstock)
Évente több mint egymillióan keresik fel a 19. századi kastélyt a bajor Alpokban, amely híres neoromán stílusáról és gótikus részleteiről, beleértve az ikonikus mélykék, hegyes tetős tornyokat. A többféle stílusból összeválogatott, ékes bútorok és tornyok mellett saját vízeséssel ellátott cseppkőbarlang és két emelet magas, aprólékos mozaikokkal és aranyozott csillárral díszített trónterem is helyet kapott az épületben. Azonban a kastély nem csak erről híres.
Az bajor uralkodónak, akit a nép csak Tündérkirályként emlegetett, az idilli építészeti alkotása – amelyet inkább esztétikai, mintsem védelmi képességekre terveztek – inspirálta a Disney animációs filmekből ismert Hamupipőke és Csipkerózsika kastélyát. A kastélyt, mely a Disney-parkok központi eleme is.
(Fotó: MTI/EPA/Jiji Press)
Neuschwanstein részben a Disney vidámparkjait és logóját is inspirálta – utóbbi vitathatatlanul a cég egyik legfelismerhetőbb vizuális szimbólumává vált. A New York-i Metropolitan Múzeum legújabb kiállítása azonban azt bizonyítja, hogy az európai építészet és művészet hatásai itt még korántsem értek véget.
Az Inspiráló Walt Disney című kiállításon olyan darabok kerültek bemutatásra az elmúlt évszázadokból, amelyek visszaköszönnek a Disney-mesékben, beleértve a kárpitokat, bútorokat, órákat és porcelánokat – írja a CNN.
A kiállítás kurátora, Wolf Burchard szerint sok amerikai számára a Disney-filmek jelentették az első találkozást az olyan vizuális médiával, melyet az európai kultúra és történelem ihletett.
A kiállításon aranyozott gyertyatartók, meisseni porcelán teáskannák és kidolgozott faliórák láthatók, amelyek az 1991-es A szépség és a szörnyeteg mellékszereplőire emlékeztethetik a látogatókat, akiket elvarázsolt háztartási eszközökként ismerhettek meg a filmben. A kiállításon szintén megtalálható a Lindau evangéliuma, egy 9. századi drágakövekkel kirakott kötet, amely az 1959-es Csipkerózsika című film nyitójelentéből ismert mesekönyvet ihlette.

Külföldi utak

A kiállítás a cégalapító, Walt Disney külföldi utazásait mutatja be – olyan utazásokat, amelyek később hatással voltak a stúdió legkorábbi filmjeire. A vidéki, Missouriban nevelkedett animátor először az első világháború alatt tinédzserként, a vöröskeresztes mentőhadtesttel utazott Franciaországba. A háború után kilenc hónapig Franciaországban tartózkodott a Vöröskeresztnél, Párizsban, a Louvre-ral szemben, a versailles-i kertek közelében.
Amikor Disney hazatért, megalapította animációs cégét, először Disney Brothers Stúdió néven, és bemutatta Mickey egeret a világnak. 1935-ben ismét külföldre utazott, Angliában, Skóciában, Franciaországban, Németországban, Ausztriában, Svájcban és Olaszországban turnézott a Hófehérke gyártása közben, és rengeteg könyvvel tért vissza a The Walt Disney Studios művészei számára.

Ajánljuk még