logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Büszke volt magyar származására Hollywood ügyeletes nőcsábásza

| Szerző: hirado.hu
Kilencvenhét éve, 1925. június 3-án született Tony Curtis magyar származású amerikai filmszínész, többek között a Van, aki forrón szereti főszereplője.
(Fotó: Wikipedia.org)

Szülei Mátészalkáról vándoroltak ki az Egyesült Államokba, ő már Bernard Schwarz néven 1925. június 3-án New Yorkban született.

Középiskolai tanulmányait a második világháború szakította félbe, 1943-tól a haditengerészetnél szolgált. Leszerelése után színészetet tanult, off-Broadway színházakban lépett fel, majd 1948-ban Hollywoodba szerződött. A filmekben először James Curtis, majd Anthony Curtis, végül Tony Curtis néven szerepelt.

Karrierje elején főként kalandos történetek jóképű, bátor és ellenállhatatlan hőse volt,

e szabványfeladatokat megoldva tett szert rutinra. Első nagyobb szerepét 1957-ben A siker édes illata című filmben kapta, a következő évben Stanley Kramer rendező rábízta a Megbilincseltek című film egyik rabjának szerepét.

Curtis végre – Sidney Poitier oldalán – bizonyíthatta drámai tehetségét,

alakításáért 1959-ben Oscar-díjra és Golden Globe-díjra is jelölték.

A halhatatlanságot és az igazi sztárstátust 1959-ben a Van, aki forrón szereti biztosította számára, amelyben Jack Lemmon és Marilyn Monroe oldalán komédiázott.

A Billy Wilder rendezte fergeteges vígjáték olyan helyzet- és jellemkomikumok egész sorát vonultatja fel, amelyek még évtizedek múlva is próbára teszik a rekeszizmot.

Az 1968-as Bostoni fojtogatóban a közönség Tony Curtis egy másik arcát is megismerhette,

a pszichopata bűnöző szerepének eljátszásával bebizonyította, hogy borzongatni is tud, jutalma újabb Golden Globe-díj-jelölés lett.

Több nagy közönségsikert arató filmvígjáték (Verseny a javából, Leszállás Párizsban, Goodbye, Charlie) után a hollywoodi álomgyárban már kevesebbet foglalkoztatták, ő pedig a tévével vigasztalódott.

Olyan sorozatok készültek nevével és játékával, mint a Magyarországon is óriási sikert aratott,

1971-72-ben forgatott Minden lében két kanál, amelyben az angol Roger Moore volt a partnere.

A színész 1994-ben szívbillentyűműtéten esett át, nem sokkal később megírta önéletrajzát, mint mondta azért, hogy ne csak mások mondjanak róla ítéletet. Élete végén mintegy 140 filmszerep eljátszása után festészettel is foglalkozott, képei igen jó áron keltek el.

Hollywood egyik legmegnyerőbb férfisztárja hatszor nősült, utolsó felesége egy nála 46 évvel fiatalabb női zsoké volt, hat gyermeke közül Jamie Lee Curtis saját jogán is híres színésznő lett.

Alapvető életfelfogásom a humor, képtelen vagyok haraggal vagy komolysággal szemlélni az életet

– mondta Curtis, aki azt is vallotta: élete legjobb pillanatai a nők társaságában teltek – de a legrosszabbak is.

A zsidó–magyar gyökereire büszke Tony Curtis többször járt Magyarországon. Rendre ellátogatott szülei egykori otthonába, Mátészalkára is, ahol kiállítás nyílt személyes tárgyaiból, ezeket özvegye adományozta az alföldi városnak.

Tony Curtis a XVI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon önéletrajzi könyvének, a Hollywood hercegének bemutatóján és dedikálásán a Millenárison 2009. április 25-én (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Tony Curtis 1987-ben hívta életre az apjáról elnevezett Emanuel Alapítványt, amely támogatta a Dohány utcai zsinagóga felújítását, az alapítvány által adományozott Emanuel-fa, Varga Imre szobrászművész alkotása a zsinagóga kertjében a holokauszt magyar zsidó mártírjaira emlékeztet.

A színész, akit 1996-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjével tüntettek ki,

83 évesen elvállalta a Magyar Turizmus Zrt. Magyarországot népszerűsítő reklámfilmjeinek főszerepét, a kampány főleg az idősebb amerikaiakat célozta meg. Utoljára 2009 áprilisában járt Magyarországon, amikor a könyvfesztiválon bemutatta önéletrajzi könyvét és festményeit.

Tony Curtis 2010. szeptember 29-én halt meg nevadai otthonában, szívroham következtében. A Magyar Hollywood Tanács Egyesület 2018-ban Tony Curtis-díjat alapított olyan személyiségek elismerésére, akik önzetlenül tevékenykednek a filmes hagyományok ápolásáért, továbbörökítéséért a fiatal nemzedékek számára.

Ajánljuk még