logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Aki nélkül sosem ismerhettük volna meg a Büszkeség és balítélet történetét – 246 évvel ezelőtt született Jane Austen

| Szerző: hirado.hu
Jane Austen 246 évvel ezelőtt született. Nemcsak a brit olvasóközönség körében, de az egész világon az egyik legkedveltebb író, népszerűségét nemcsak remek jellemábrázolásának, feszesen megszerkesztett műveinek, szellemes és élvezetes stílusának köszönheti, hanem a regényeiből készült filmfeldolgozásoknak is.

Jane Austen 1775. december 16-án született a hampshire-i Steventonban. Anyja Cassandra Leight nemesi család sarja, apja George Austen anglikán vikárius volt. Nyolcan voltak testvérek, ő volt a hetedik. Öt bátyja, egy öccse és egy nővére volt. Apja plébánosként elég tekintélyes fizetést kapott, de mivel nyolc gyermeket kellett felnevelnie, nem számítottak tehetős családnak.

Jane élénk és szeretetteljes családi háttere ösztönzően hatott az írásra, sőt kiterjedt rokoni és baráti kapcsolatai révén élményei jóval messzebbre jutottak a steventoni parókiánál. Ebből a világból merítette regényeinek helyszíneit, szereplőit és témáját.

1783-ban Jane és nővére, Cassandra rövid időre egyik nagybátyjuk testvéréhez, Mrs. Cawley-hoz költözött, hogy ott tanulhassanak. Mrs. Cawley Oxfordban élt, később pedig Southamptonba költözött. A testvérpárt egy járvány kitörése után hazavitték.

1785–86-ban Jane-t és Cassandrát a readingi Abbey kollégiumba íratták, amely minden bizonnyal hasonlított az Emmában szereplő Mrs. Goddard iskolájára. Jane-t túl fiatalnak tartották, hogy hasznát lássa az iskolának, de anyjuk szerint, „ha Cassandrának fejét vették volna, Jane is levágatta volna sajátját”.

Austen 1795 körül kezdett első igazi regényébe, amely kezdetben az Elinor és Marianne címet viselte, s csak később lett belőle Értelem és érzelem. Alig fejezte be művét, 1796-97-ben First Impressions (Első benyomások) címen máris elkészült a Büszkeség és balítélet első változata. E korai regények utolsó darabja az 1798-99-ben keletkezett Susan, amelyet később A klastrom titka címmel ismerhetett meg a közönség.

A hetvenhez közel járó apja 1800 decemberében hirtelen úgy döntött, hogy visszavonul Bathba, és a rákövetkező évben a család is odaköltözött. Az itt töltött éveik során minden nyáron elutaztak a tengerpartra, egyik ilyen nyaralásuk alkalmával esett meg Jane legtitokzatosabb szerelmi kalandja is. Erről a kalandról azonban szinte alig tudni valamit.

Bathban egy Jane-nél fiatalabb hampshire-i úriember, Harris Bigg-Wither megkérte a kezét. A lány igent mondott, ám egy nappal később visszavonta elhatározását – a fura döntés hátterében valószínűleg egy másik fiatalember állhatott, akibe Jane szerelmes volt, de az illető korán meghalt. „Bármi jobb vagy könnyebben elviselhető, mint vonzalom nélküli házasságot kötni” – emlékezett meg az esetről levelezésében.

Austen merészen és szabadelvűen fogta fel a párválasztás kérdését, noha az igazság soha nem fog kiderülni, mert az írónő nővére, hagyatékának gondozója eltüntetett minden Austen magánéletére utaló nyomot.

Kapcsolódó tartalom

Édesapjuk halála után, 1805-ben Jane édesanyjával, nővérével, Frank bátyjával és annak feleségével Southamptonba telepedtek le, ahonnan 1809-ben Chawtonban költöztek.

Austen 1916-tól visszavonultan élt, mert egy súlyos betegségben szenvedett. Az orvosok előtt akkor még ismeretlen és gyógyíthatatlan Addison-kórban szenvedett, amelynek következtében a teste elfeketedett. A betegség elhatalmasodása után már nem járt emberek közé, nővérével folytatott levelezéséből tudhatunk információkat az írónő életének ezen szakaszából.

1817-ben még Winchesterbe utazott a gyógyulás reményében, de betegsége olyan előrehaladott volt, hogy július 18-án meghalt. A winchesteri székesegyházban temették el 1817. július 24-én.

Nemcsak a brit olvasóközönség körében, de az egész világon az egyik legkedveltebb író, népszerűségét nemcsak remek jellemábrázolásának, feszesen megszerkesztett műveinek, szellemes és élvezetes stílusának köszönheti, hanem a regényeiből készült filmfeldolgozásoknak is. Ezek közül máig az egyik legsikeresebb a Büszkeség és balítélet, a BBC által készített televíziós sorozat, amelyben Colin Firth alakította Mr. Darcyt.

Az írónő ma reneszánszát éli, sorra jelennek meg regényei és azok fiktív folytatásai, átgondolásai, valamint film- és sorozatfeldolgozásai. Az írónőről is több életrajzi film készült, a 2007-es Jane Austen magánélete című alkotásban Anne Hathaway személyesítette meg.

Rajongói világszerte társaságokat, olvasóköröket alapítottak, egykori lakóháza múzeumként szolgál, Bathban Jane Austen Központ működik, ahol emlékére minden évben fesztivált rendeznek. 2017-től a tízfontos bankjegyet az ő portréja díszíti.

Ajánljuk még