logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Mesés adventi tárlat a Várkert Bazárban

Nagy Zoárd karácsonya címmel nyílt ingyenes szabadtéri kiállítás a Várkert Bazár ünnepi programsorozatának keretében a déli panoráma teraszon. A január 15-ig látogatható tárlat Lázár Ervin születésének 85. évfordulója előtt tiszteleg.
Nagy Zoárd karácsonya kiállítás (Forrás: Várkapitányság)

Immár hetedik alkalommal rendezik meg a Várkert Bazár adventi eseménysorozatát, amely ingyenes családi programokkal, kortárs iparművészeti vásárral és különleges hangulatú zenei produkciókkal várja az érdeklődőket december végéig.

Az ünnepi programsorozat keretében egy kicsiknek és nagyoknak egyaránt szóló, különleges szabadtéri tárlat nyílt decemberben a Várkert Bazár déli panoráma teraszán. A Mesekalendárium – Nagy Zoárd karácsonya című kiállítás a magyar irodalomtörténet egyik legismertebb meseírójának, Lázár Ervinnek állít emléket, akinek elbeszélései egyedi hangon tanítanak játékról, szeretetről és moralitásról.

Kollár Árpád költő, több gyermekkönyv szerzője írta a megható adventi történetet, amelyben megelevenednek Lázár Ervin ábrázolt valóságának árnyalt és esendő karakterei: újra találkozhatunk Vacskamatival, Aromóval, Ló Szerafinnal, Dömdödömmel, Bruckner Szigfriddel, Mamintivel, Szörnyeteg Lajossal és Mikkamakkával is.

A több generációt megszólító mese főhőse Nagy Zoárd, a lépkedő fenyőfa, aki annak idején, világjáró körútját követően a Négyszögletű Kerek Erdőben lelt otthonra. Karácsony közeledtével őt szokták feldíszíteni az Erdő lakói, a hagyományról azonban Lázár Ervin nem árult el többet olvasóinak.

A híres meseíró születésének 85. évfordulóján most erre a rejtélyre derít fényt a tárlat.

Gyermekkori barátaink életre keltésében Győri Eszter színes, élettel teli illusztrációi segédkeznek, ábrázolásmódja hűen tükrözi a szereplők jellegzetes karaktervonásait. A január 15-ig látogatható kiállítás tartalmas kikapcsolódást kínál nemcsak a legkisebbeknek, de szülőknek, nagyszülőknek egyaránt.

Az adventi hétvégék sorában december 12-én az újjászületett Lovarda épületébe, a megújuló Budavári Palotanegyedbe költöznek fel a Várkert Bazár adventi családi programjai. Az ingyenes kézműves foglalkozásokon játékos formában készíthetnek ünnepi dekorációkat a résztvevők. De az interaktív játékok is lehetőséget kínálnak a közös családi szórakozásra.

A Lovardában lesz látható a Belefér egy pici szívbe című varázslatos gyermekprodukció is, amely a legkisebbeket szólítja meg.

A Grecsó Krisztián gyerekverseire épülő zenés-verses gyerekelőadás a Csík zenekar művészeivel a színház varázsát, a koncert szívdobogását hozza el a gyerekekhez. Az azonos című verseskötetből készült interaktív koncert a nagycsoportos óvodásoktól a kisiskolásokig várja az énekelni, verselni szerető gyerekeket és családjaikat.

A programsorozat december végéig folytatódik. A Várkert Bazár családi programjai és adventi koncertjei mellett lesz ünnepi irodalmi est is, majd évzáró koncerttel és szilveszteri bulival zárul az esztendő. A teljes programkínálat a Várkert Bazár oldalán olvasható.

Ajánljuk még