A Harvard Egyetem három évtizedes kutatása, amely több mint 105 ezer ember táplálkozási szokásait vizsgálta, azt mutatta, hogy az étkezés kulcsszerepet játszik az egészséges öregedés fenntartásában. A kutatásból kiderült, hogy a legjobb eredményeket nem a világszerte népszerű mediterrán diéta hozta, hanem a Harvard kutatói által kifejlesztett Alternatív Egészséges Táplálkozási Index (AHEI) – közölte a Science alert portál.
Az AHEI alapját egy olyan étrend adja, amely a növényi alapú ételek fogyasztására összpontosít,
például gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák, diófélék és hüvelyesek. A kutatás azt mutatta, hogy azok az emberek, akik ezt az étrendet követték, sokkal nagyobb valószínűséggel éltek egészségesen 70 éves korukig, és elkerülték a krónikus betegségeket, mint azok, akik más táplálkozási mintákat választottak.
Bár az AHEI meglepte a szakértőket a legjobb eredményeivel, nem szabad megfeledkezni a mediterrán diétáról sem. Ez az étrend is jótékony hatással van az egészségre, és az AHEI-hez hasonlóan ösztönzi a növényi alapú ételek fogyasztását, de emellett hangsúlyos a halak és az egészséges zsírok, például az olívaolaj fogyasztása is.
Az Alternatív Egészséges Táplálkozási Index (AHEI) egy pontozási rendszert alkalmaz, amely az étkezési szokások gyakoriságát és az adott ételek egészséges mivoltát veszi figyelembe.
Az AHEI lényege, hogy elősegítse a krónikus betegségek megelőzését, és hozzájáruljon az egészséges öregedéshez.
A rendszer az egyes ételek napi bevitelének gyakoriságát méri, és olyan javaslatokat tartalmaz, mint a napi öt adag zöldség, ahol a burgonya helyett inkább a leveles zöldségeket fogyasszuk; napi négy adag gyümölcs (a gyümölcslé nem számít bele); napi öt-hat adag teljes kiőrlésű gabona; hetente legalább egyszer fogyasszunk halat; a vajat helyettesítsük egészséges zsírokkal, mint az olívaolaj, a repceolaj és más egészséges növényi olajok.
86 százalékos javulást hozott ez a diéta
A kutatásban részt vevő személyek, akik következetesen betartották az AHEI alapelveit, 86 százalékkal nagyobb eséllyel érték el, hogy egészségesen öregedtek meg, elkerülve a komolyabb betegségeket és megőrizve szellemi és fizikai állapotukat.
A kutatás másik érdekes megállapítása, hogy a DASH-diéta (Dietary Approaches to Stop Hypertension) is közel áll a legjobb étrendekhez. Eredetileg a magas vérnyomás csökkentésére kifejlesztett diéta szintén segít az egészséges öregedésben, mivel előnyben részesíti a zöldségek, gyümölcsök és alacsony zsírtartalmú tejtermékek fogyasztását.
Azok, akik a DASH-diétát követték, szintén kisebb eséllyel alakították ki a krónikus betegségeket, és hosszabb, egészségesebb életet éltek. A kutatás eredményei alátámasztják, hogy a megfelelő táplálkozás nemcsak a test egészségére van jótékony hatással, hanem a szellemi frissesség megőrzésében is szerepet játszik.
Az egészséges táplálkozás segíthet megelőzni a krónikus betegségeket, javíthatja a kognitív működést és hozzájárulhat a hosszú és boldog élethez.
Az AHEI és a DASH-diéta javaslatai alapján az egészséges öregedés kulcsa a növényi alapú ételek előtérbe helyezésében és az ultra-feldolgozott, cukros ételek elkerülésében rejlik, emellett nem elhanyagolható a megfelelő zsírok fogyasztása sem, amelyek segíthetnek megőrizni a szív- és érrendszeri egészséget.