Aktuális

Lovasbalesetet szenvedett a brit hercegnő, agyrázkódással került kórházba

A nyári táborok érdemi alternatívát tudnak mutatni a gyerekeknek a mobilozás helyett

| Szerző: Kismarty Anna
Megérkezett a nyári vakáció, amely a feltöltődésről, élményszerzésről, pihenésről szól. Azonban a két és fél hónapos tanítási szünet a legtöbb szülő számára komoly dilemmát is jelent, hiszen a munka és a család között kell egyensúlyozni, és a nagyszülőkre, rokonokra nem minden esetben támaszkodhatnak. Ilyenkor jönnek szóba a táborok, ahol a gyerekeknek lehetőségük van új barátokat megismerni, kalandokban részt venni, ahelyett, hogy egy virtuális térben rajzfilmet nézve vagy telefont nyomkodva töltenék a szünidei napokat. A hirado.hu-nak adott interjúban erről és a szakmát érintő kihívásokról beszélgettünk a Táborfigyelő ügyvezetőjével, Tóth Bélával.

– Hogyan látják, mekkora nehézséget okoz a szülőknek a táborok díját kifizetni?

– Sajnos a táborszervezők költségei, úgy mint a bérleti díjak, a múzeumi, strand- és állatkerti belépők költségei, de legfőbb tételként a gyermekétkeztetés ára nagymértékben növekedett, így a táborok árai is nőnek, nagyságrendileg 10-15 százalékos mértékben. Azt látni kell, hogy az emelkedés nem fedi le a költségek növekedését, a táboroztatók igyekeznek egy olyan középutat megtalálni a táborárak tekintetében, amely a családoknak még kigazdálkodható, de számukra sem veszteséges működést vetít előre.

– Körülbelül mennyibe kerülnek ezek a táborok?

– Egy napközis táborért átlagosan ötvenezerezer forintot kell fizetni idén a szülőknek, míg ez a díj az ottalvós programok esetében 75–80 ezer forint lesz. Fontos tudni mindamellett, hogy nagyon széles az árolló a táborok piacán, van a Táborfigyelőn olyan ottalvós angoltáborunk Egerben, amely 42 ezer forintba kerül, de foglalható Piliscsabán szuperintenzív amerikainyelv-tábor is, aminek az ára 345 ezer forint. A két szélsőség között folyamatosan vannak ár szerint táborok, azaz mindenki megtalálja a pénztárcájához leginkább passzoló programot, csak annyit javaslunk a szülőknek, hogy ha tehetik, ne csak ár alapján, hanem ár-érték alapján válasszanak tábort. Attól lesz értékes egy vakációs lehetőség, ha rengeteg program, élmény, impulzus éri a gyerekeket, ettől fogják igazán jól érezni magukat, és ez mutat érdemi alternatívát számukra a mobilokkal szemben.

– Egyre több a magatartási zavarral küzdő kisgyerek. Az ő számukra is lesznek tábori lehetőségek?

– Éppen ezért egyre nagyobb számban kínálnak a táborszervezők készség- és képességfejlesztő táborokat is, ahol a magatartási zavarral vagy dühkezeléssel, illetve egyéb problémákkal küzdő gyermekeket is szeretettel várják. Ezen táborokban a fejlesztés játékos formában valósul meg, azaz a táborozók észre sem veszik, hogy egy-egy program alatt megtanulják az érzelmeik jobb kezelését vagy épp az önkontrollt.

– Mely táborok a legnépszerűbbek?

– A legnépszerűbb tábortémák a sporttáborok, a kalandtáborok, a katonai programok, illetve az angol nyelvi táborok. Ezek mellett a klasszikusnak számító kézműves, lovas, zenei, művészeti témák mellett 2024-ben rekordszámú újfajta, meghökkentő vagy akár extrém tematika is van a kínálatban. A gyerekek és szüleik választhatnak idén, hogy a táborban a mesterséges intelligenciáról tanulnak, esetleg Android alkalmazást fejlesztenek, gyermek–kutya kommunikációs tanfolyamon vesznek részt, vagy Harry Potter kalandjaiban merülnek el. Saját kisjátékfilmet is forgathatnak, amit a táborozás végén moziban mutatnak be a szülőknek. Emellett építhetnek űrrakétát, mehetnek sakktáborba, megtanulhatják a méztáborban a méhészet és a mézkészítés csínját-bínját. Mindez pedig még csak egy szelete a Táborfigyelőn elérhető kínálatnak.

 – Milyen újdonságok, trendek figyelhetők meg a táborozással kapcsolatban?

– Egyrészt elmondható, hogy a hazai táboros piac az egyik leginnovatívabb Magyarországon, ugyanis minden évben szükséges akár a tábor tematikáját tekintve, akár a helyszín fejlesztési lehetőségeit nézve valamilyen újdonság, amivel a gyerekek kíváncsiságát felkeltik, illetve növelni tudják a visszatérő táborozók számát. Másrészt azáltal, hogy Magyarországon hosszú a nyári szünet, nagyon minőségi a táborszervezők által nyújtott szolgáltatás, sokkal nagyobb a verseny, ami fejlett infrastruktúrát, képzett és tapasztalt felügyelőket, valamint sokrétű, élménygazdag programot követel meg. A kínálat rendkívül széles tematikáját tekintve és mennyiségileg is több mint kilencszáz táborturnus közül választhatnak a szülők már most.

– Mit tanácsol a családoknak, hogyha spórolni szeretnének?

– Többrétű kedvezményeket kínálnak a táboroztatók a családok részére: van testvérkedvezmény, jellemzően 10–15 százalék, elérhető barátkedvezmény, átlagosan 5–10 százalék értékben, de sok táborban már három gyerek együttes jelentkezése esetén csoportos kedvezmény érhető el, amivel ugyancsak 10 százalékos díjcsökkentést tudunk elérni. A két legfontosabb dolog, amivel spórolhatunk, azonban nem csak ezen kedvezmények igénybevételéből adódik. A legjobb ár-érték arányú táborok turnusai nagyon gyorsan betelnek, így ha minőségi tábort szeretnénk csemeténknek és mindezt jó áron, úgy muszáj minél előbb leadni a jelentkezést. A nyári szünet június 24-i kezdetéhez közeledve már csak a drágább vakációs programokban marad hely, jellemzően. A táborok árait nem elég szimplán összehasonlítani, ugyanis az ottalvós táborok esetén több esetben eltérő a turnusok hossza. Nem mindegy, hogy a megadott összegért öt-hét vagy épp tíznapos ellátást, programot és élményt kap a gyermek.

A Táborfigyelőn mi abban segítünk a szülőknek, hogy minden tábor teljes ára alatt látni a napidíjakat is, azaz könnyebb a reális összehasonlítása a vakációs programoknak.

– Rövidebb lett a nyári szünet egy héttel. Az őszi és a téli szünet viszont hosszabb. Ilyenkor is érdemes táborokat szervezni?

– A táborok elsősorban a nyári időszakban érhetők el nagy számban, viszont az iskolai szünetek átalakításával – miszerint rövidebb a nyári, de hosszabb valamelyest a téli és tavaszi szünet – egyre több vakációs programmal készülnek a szervezők március–április hónapokra, azaz a tavaszi szünetre is. A tavaszi táborok a teljes iskolai korosztály részére nyújtanak programokat, azaz 6–18 éves kor között, az életkori sajátosságok figyelembevételével. Bár a kínálat idén már jóval szélesebb volt, mint az elmúlt években, de nagymértékben elmarad a nyári időszaktól.

Kiemelt kép: Shutterstock

Ajánljuk még