Aktuális

Megöltek egy 87 éves nyugdíjast Hajdúszoboszlón

Befolyásolhatják álmaink intenzitását az élelmiszerek

| Szerző: hirado.hu
Egy alvásszakértő szerint egyes ételek élénkebb álmokat okozhatnak.

Egy nemrégiben készült tanulmány azt vizsgálta, hogy melyek azok az ételek, amelyek a legnagyobb valószínűséggel élénk álmokat okoznak.

Fotó: Shutterstock

Sammy Margo alvásszakértő úgy véli, hogy bizonyos ételekben található bonyolult tápanyagok és vegyületek egyedi módon léphetnek kölcsönhatásba a szervezetünkkel – írja a Mirror.

„Egyes élelmiszerek felerősíthetik, megváltoztathatják és meghosszabbíthatják az álomfázisainkat. Az élénkén megélt álmok olyan előnyöket hordoznak magukban, mint az érzelmi feldolgozás, a memória megszilárdítása, az önmegértés és a kreativitás, ugyanakkor olyan árnyoldala is lehet, mint az érzelmi stressz, amely hatással van az alvás minőségére és az általános egészségre is” – magyarázta a szakértő.

Sammy Margo bemutatott három ételt, amely befolyásolhatja álmaink intenzitását.

Erjesztett élelmiszerek: az erjesztett élelmiszerek, mint a kimchi, a savanyú káposzta és a kombucha gazdagok probiotikumokban, elősegítik a bélrendszer egészségét. Ezek az ételek élénkebb álmokhoz vezethetnek azáltal, hogy befolyásolják a bélmikrobiótát, amely bizonyítottan kapcsolatban áll az agyműködéssel és a hangulattal.

Ősi gabonafélék és szuperélelmiszerek: az olyan ősi gabonafélék, mint a quinoa, az amaránt vagy a teff, valamint az olyan szuperélelmiszerek, mint a spirulina beépítése az étrendbe egyedülálló tápanyagokat és egészségügyi előnyöket biztosíthat. Ezek a tápanyagok az általános egészségre és vitalitásra gyakorolt hatásuk révén befolyásolhatják az álmok tartalmát, esetleg fokozhatják az álomelbeszélések élénkségét és összetettségét.

Hagyományos álomindukáló élelmiszerek: egyes kultúrák hisznek a hagyományos ételek álmokat fokozó vagy prófétai álmokat előidéző erejében. Egyes bennszülött kultúrákban például úgy tartják, hogy a kökénytea vagy bizonyos vadon termő gyógynövények fogyasztása megkönnyíti az álmok felidézését és a spirituális felismeréseket, ami az étrend és az álmok közötti kapcsolatok mély kulturális megbecsülését mutatja.

Ajánljuk még