Időjárás

Fülledt meleg és zivatarok váltják egymást kedden

Ezeket az ételeket inkább ne vigyük magunkkal, ha strandolni megyünk

| Szerző: hirado.hu
Egy sürgősségi orvos árulta el, hogy mi az az öt étel, amit semmiképp se vigyünk magunkkal a partra.

Nyakunkon a nyár, a hőség lassan tombolni kezd, és nemsokára a magyar családok is beveszik a hazai strandokat. Ennek kapcsán a New York Post megkérdezte a coloradói John Torres sürgősségi orvost, hogy melyek azok az ételek, amelyekkel nem árt vigyázni a strandon.

A betegségellenőrzési központok becslései szerint az Egyesült Államokban évente 48 millió ember betegszik meg élelmiszer miatt, 128 ezren kerülnek kórházba és háromezren halnak meg. Az ételmérgezések nyáron gyakoribbak, mivel a baktériumok meleg, nedves környezetben tudnak jól fejlődni.

Felvágottak

John Torres kihangsúlyozta, hogy a csemegehúst vagy felvágottat tartalmazó szendvicseket a fogyasztásig hűteni kell. Erre olyan hőszigetelt táskát vagy hűtőtáskát használjanak, amely 4 Celsius-fok alatt tudja tartani annak tartalmát. A baktériumok 4 és 60 Celsius-fok között szaporodnak a leggyorsabban.

Friss saláták

A Journal of Food Protection című szaklapban megjelent új tanulmány szerint a leveles zöldségek – különösen a római és jégsaláta, a spenót és a káposzta – az élelmiszer-eredetű megbetegedések egyik fő forrása.

(Fotó: Shutterstock)

A sürgősségi orvos azt javasolja, hogy a saláta elkészítése előtt és után mossunk kezet, tisztítsunk és fertőtlenítsünk minden edényt és eszközt, valamint a salátát tartsuk légmentesen záródó tárolóban a tálalásig.

Bármi, amiben majonéz van

„A majonézes krumplisaláta mindig az egyik olyan nagy dolog, ami sok problémát okoz. Az élelmiszer-fertőzés veszélye a fő összetevőben rejlik, például a tojásban vagy a csirkében” – mondta Torres.

A tojást 70 fokos belső hőmérsékletre kell főzni, míg a csirkét 74 Celsiusra. A salátákat tálalásig hűtőszekrényben kell tárolni.

Nyers hús

John Torres azt tanácsolja, hogy inkább senki ne vigyen magával nyers húst a strandra. Azonban amennyiben mindenképpen grillezni szeretne valaki, úgy azt tanácsolja, mosson kezet a nyers hús és baromfi kezelése előtt és után, és mindenképpen válassza szét a nyers húst, a főtt húst és a zöldségeket.

Előre felvágott gyümölcsök

Egy 2021-es tanulmány megállapította, hogy a frissen vágott gyümölcsök a feldolgozás, hámozás, szeletelés és csomagolás fázisában szennyeződhetnek szalmonella, E. coli, listeria és norovírussal.

A szakember elmondta, hogy az előre felvágott gyümölcsök gyorsabban felmelegedhetnek és vonzzák a rovarokat is, ezért azt tanácsolja, hogy a gyümölcsöket mindenki egészben vigye magával a strandra, és csak ott helyben vágja fel alapos kézmosás után.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még