Aktuális

Megtalálták az Oroszországban lezuhant, ukrán hadifoglyokat szállító repülőgép fekete dobozait

Kutyatartás a mínuszokban: mi számít túl hidegnek a sétához és a kintléthez?

| Szerző: hirado.hu
Rövid, hideg nappalok, sötétben megtett séták, hó és fagy – csak néhány didergető jellemzője a télnek, amik ráadásul az állatokra, így a kutyákra nézve több okból is rizikósak.

Bár a kutyák bizonyos időjárási körülmények között ugyanúgy fázhatnak, mint mi, szerencsére több lehetőség áll rendelkezésre, hogy megvédjük őket, amikor a hőmérő higanyszála 0 Celsius körül mozog. Pulóverek, eső- és szélálló kabátok, valamint a vízlepergető, bélelt télikabátok mellett hasznos eszköznek bizonyulhat a kutyacipő is – hívja fel a figyelmet a kutyabarathelyek.hu.

Egy kutya játszik a hóban Kékestetőn (Fotó: MTI/Komka Péter)

Akkor se hanyagoljuk a sétát, ha kedvencünk nem tartozik a hidegtűrő fajták közé, hiszen a kutyáknak szüksége van a mindennapos testmozgásra ahhoz, hogy megőrizhesse mentális és fizikai jó közérzetét.

Kis odafigyeléssel a négylábú fagyosszentek számára is élvezetesebbé tehetjük a téli sétákat.

Fáznak-e a kutyák télen?

Adott körülmények és alacsony hőmérséklet mellett a kutyákat is veszélyeztetheti a kihűlés (hipothermia) és a fagyás. Azok, akik bent élnek a lakásban, házban, a nap folyamán védve vannak a kinti időjárástól, éppen ezért nehezebben alkalmazkodhatnak a hideghez.

Kapcsolódó tartalom

Ha otthonunkban 25-28 Celsius körüli hőmérsékletet tartunk, kutyánk is ehhez alkalmazkodik. Ősszel nagyobb mennyiségű szőrtől szabadulhat meg a vedlés során, a kinti hideggel szemben kevesebb réteg tarthatja melegen. Így a kapun kilépve bizony kedvencünket is sokkolhatja a hideg, főleg, ha szél kíséri.

Télen ugyanis nem ritka, hogy 20-30 fokkal hidegebb idő van kint, és ez a hatalmas különbség érzékenyen érintheti a kutyákat.

(Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

Mi számít túl hidegnek?

A válasz függ a kutya fajtájától, szőrzetétől, egészségi állapotától és életkorától is. Általánosságban elmondható, hogyha számunkra már kellemetlen a hideg, akkor kedvencünk is így érezheti. A vastagabb szőrzettel rendelkező fajták a hűvösebb vagy kifejezetten hideg, fagyos klímán alakultak ki, így jobban viselik az alacsonyabb hőmérsékleteket.

Egy szibériai husky, alaszkai malamut vagy egy nagytestű pásztorkutya jobban tolerálja a hideget, mint a melegebb éghajlatról származó fajták, például az agarak vagy a kistestű, rövidszőrű ebek.

A kutya életkora is nagyban befolyásolja azt, hogy mennyire viseli el a hideget.

A kölykök és idős kutyák számára kisebb-nagyobb kihívást jelenthet testhőmérsékletüket hozzáigazítani a környezet hőmérsékletéhez, hidegben, melegben egyaránt.

Sokkal rosszabbul érinthetik őket az időjárás változásai. Vannak, akik már 10 Celsius körül igénylik a védelmet nyújtó ruházatot, míg mások a meleget tolerálják nehezebben.

(Fotó: MTI/ Varga György)

Figyeljük meg kutyánk viselkedését különböző időjárási körülmények között, és ahhoz mérten szabjuk meg a kint tartózkodás idejét. Ne erőltessük a tavasszal és ősszel megszokott, kellemes 1-2-3 órás sétát szakadó esőben, jeges szélben vagy a téli mínuszokban!

Az egészségi állapot is fontos tényező: a szívproblémákkal, vesegondokkal vagy cukorbetegséggel, egyéb immunhiányos állapottal küzdő kutyák érzékenyebbek a hidegre, különösen, ha a szél is feltámad.

Az, hogy egy kutya mikor kezd el fázni, tehát több tényezőtől is függ. A hideg időjárás, havazás, havas eső, ónos eső, szél és egyéb extrém körülmények között kutyánk is meg fogja hálálni, ha védelmet nyújtunk neki az elemek ellen.

Honnan tudom, hogy fázik a kutyám?

Testbeszéde, testtartása egyértelműen közvetíti felénk, ha fázik: a kutya egész testében remeg, reszket, összegörnyed, felemeli egyik-másik mancsát a földről, toporog. Nyüszöghet is, és ha nem értjük, mit szeretne mondani, el is ugathatja.

Szélsőséges esetekben fennáll a kihűlés veszélye, melynek jelei:

bágyadtság, letargia, izommerevség, gyengeség, beszűkült mentális állapot, zavartság, előrehaladott állapotban eszméletvesztés.

Mielőbbi állatorvosi ellátást igényel!

Éjjel is fáznak a kutyák?

A fázósabb kutyák bent a házban is fázhatnak éjjelente, ha lejjebb tekerjük a termosztátot vagy fatüzelés esetén hajnalra hűvösebb van otthonunkban. Ha úgy vesszük észre, hogy kutyánk éjjel nagyon összegúbózik, meleg helyet keresve felmegy a kanapéra, fotelra vagy bebújik mellénk az ágyba, akkor esélyes, hogy fázik. Tegyünk a fekhelyére vagy vastagabb plédet, thermotakarót, a vacogós ebekre akár egy vékonyabb pulcsit is adhatunk.

Kiemelt kép illusztráció. 

Ajánljuk még