Aktuális

Földrengés rázta meg Bosznia-Hercegovinát, Magyarországon is lehetett érezni

Pezsgő, dudaszó és az elmaradhatatlan malacsimogatás – így ünnepelték régen szilvesztert

| Szerző: hirado.hu
Az év utolsó napjának éjjele a bohókás bulik és a jövőre vonatkozó jókívánságok ideje volt régen is. Az ünneplőkkel megteltek a szórakozóhelyek és a pesti utcákon is sokan köszöntötték az újévet. A szilveszteri szokások is fennmaradtak: aki a malac kunkori farkát meghúzta, biztos lehetett a szerencséjében az új évben. A pezsgő a gazdagság és a fényűzés folytatását jelentette. A papír trombita és más zajkeltők megszólaltatásával az ártó és a rontó erőket tartották távol.
Budapest, 1953. január 1. A fiatalok jókedvűen, dudaszóval és konfettivel búcsúznak az óévtől és köszöntik az Újévet a budapesti utcán. Magyar Fotó: Farkas Tamás Dudaszóval és konfettivel búcsúztatják a mulatozók az óévet és köszöntik az újévet Budapesten (Fotó: Magyar Fotó/Farkas Tamás, 1953)
Budapest, 1954. január 1. Szilveszterest az Abázia kávéházban. A képen: Szolnoki Franciska, a Gheorghiu Dej Hajógyár számlázója, Kulina István, az Agráregyetem III. éves hallgatója és Tisza Piroska, a Magyar Távirati Iroda gépírója. MTI Fotó: Bojár Sándor Szilveszterest az Abázia kávéházban (Fotó: MTI/Bojár Sándor, 1954)
Budapest, 1954. január 1. Táncoló párok az álarcos jelmezes szilveszteresten a Honvéd S.E. Semmelweis utcai vívótermében. Magyar Fotó: Bojár Sándor Álarcos-jelmezes szilveszterest a Honvéd S. E. Semmelweis utcai vívótermében (Fotó: Magyar Fotó/Bojár Sándor, 1954)
Budapest, 1958. január 1. Szilveszterezők mulatoznak, italoznak a budapesti Ristol bárban. MTI Fotó: Molnár Edit Szilveszterezők a budapesti Bristol bárban (Fotó: MTI/Molnár Edit, 1958)
Budapest, 1959. január 1. Egy fiatal nő befogja a fülét a papírtrombitákat fújó férfiak között az utcán szilveszteri éjszaka. MTI Fotó: Fényes Tamás Szilveszteréjjel (Fotó: MTI/Fényes Tamás, 1959)
1960. december 29. Három fiatal nő kezükben pezsgőspohárral kismalacot simogatnak egy szórakozóhelyen. A felvétel készítésének pontos helye ismeretlen. MTI Fotó: Müller Lajos A pezsgő és a malacsimogatás elmaradhatatlan szilveszterkor – a felvétel készítésének pontos helye ismeretlen (Fotó: MTI/Müller Lajos, 1960)
Budapest, 1960. január 1. Álarcosok trombitát fújnak szilveszter éjszkajáján a Nagykörúton. MTI Fotó: Molnár Edit Szilveszter a Nagykörúton (Fotó: MTI/Tormai Andor, 1962)
Budapest, 1963. január 1. Táncolnak a Belvárosi Kávéház vendégei szilveszter éjszaka. MTI Fotó: Fényes Tamás Szilveszter a Belvárosi kávéházban (Fotó: MTI/Fényes Tamás, 1963)

 

Ajánljuk még