Aktuális

Életbe lépett a szlovén határellenőrzés a horvát és a magyar határon

Piaci körkép: csábító a friss spenót és sóska, de a sütőtök is tele van vitaminnal

| Szerző: hirado.hu
Az M1 tudósítói bejárták az ország különböző piacait és elárulták, miért érdemes sóskát, spenótot vagy épp sütőtököt vásárolni.

A győri Vásárcsarnokban járt Szalai Ádám, aki elmondta, hogy a spenótot gyakran nevezik a „zöldségek királyának”. De pontosan miért is?

A spenót több vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint más zöldség.

A sóska egy hűsítő és vizelethajtó hatású növény, amelynek táplálkozástani értékeit a kiemelkedő a C-vitamin és a vas tartalma adja.

A fiatal friss levelekből akár még nyersen is érdemes fogyasztani, tehetjük salátába ízesítőként, fűszerként. Elkészíthetjük levesnek, főzeléknek vagy szósznak is.

Kapcsolódó tartalom

Az őszi szezon másik nagy kedvence a sütőtök, ami szintén nagyon finom, és tele van vitaminokkal.

Szilágyi Anita Egerben a termelői piacon járt. Mint ismert, Európában a 16. század végén terjedt el a sütőtök, így hazánkban is, ahol az egyik legkedveltebb őszi zöldség.

Található benne kálium, ami a vérnyomást szabályozza, A vitamin, ami a látás élességét erősíti, B5 vitamin is, ami a pigmentfoltok kialakulását előzi meg, illetve E vitamin is.

Kapcsolódó tartalom

Őszi dekorációként is jó választás a színpompás krizantém

A kaposvári nagypiac igazán kiszínesedett a napokban, hiszen megérkeztek az árusok a gyönyörű őszi virágokkal.

Stanics Adrienn mesélt nekünk a krizantém történetéről, ami egészen az ókori Kínáig nyúlik vissza. Hiszen ott terjedt el a virág, majd ezt követően a 17. században jutott el Európába, és innentől kezdve hódította meg az egész kontinenst.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még