Aktuális

Az aradi vértanúkra emlékezve félárbócra eresztették a nemzeti lobogót a Kossuth téren

Betilthatják az energiaitalok fogyasztását a 18 év alattiaknak

Sajnos már egészen fiatalok körében elterjedt az energiaitalok rendszeres fogyasztása, amely a pedagógusok tapasztalatai szerint az iskolában is hátrányosan hat a diákok koncentrációjára, viselkedésükre, sőt a személyiségükre is, orvosi vélemények szerint pedig rendkívül káros főleg egy fejlődő fiatal szervezet számára – közölte a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője pénteken az MTI-vel.

Simicskó István tájékoztatása szerint egy nagyon komoly kérdésre kerülhet végre pont, ha az Országgyűlés elé kerül a Kereszténydemokrata Néppárt képviselőink javaslata.

Hozzátette, hogy

az energiaitalok fogyasztása extrém esetben már tragédiát is okozott.

Az energiaitalok fogyasztása megnöveli a különböző szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának esélyét, rendszeres fogyasztásuk függőséghez is vezethet, ráadásul hosszú távon a pszichés állapotunkra is jelentős hatással lehetnek ezek az italok – fejtette ki. Pedagógusaink ezeket a jeleket már napi szinten látják – hangsúlyozta a politikus.

„Rendkívül szomorúnak tartom, hogy a legtöbb fiatalnak fogalma sincs, hogy amikor egy italt elfogyaszt, mit is juttat be a szervezetébe. Nem is beszélve arról, hogy milyen mennyiségben, mekkora adagokban. Szörnyű látni, hogy kora reggel az iskolába menet fiatalokat lehet látni, hogy kezükben energiaitallal várnak a villamosra, vagy buszra, és mintegy reggeliként tekintenek rájuk” – fogalmazott Simicskó István.

Hozzátette:

a Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselőcsoportja abban hisz, hogy a fiataljaink jelentik a jövőt, ezért minden olyan javaslatot, mely a gyermekeinek védelméről szól, támogatni fogja a parlamentben.

Első helyen a gyermekek egészségét kell szem előtt tartanunk a döntés meghozatalakor, így felelősen gondolkodó emberként, szülőként arra a következtetésre jutottunk, hogy az energiaitalok forgalmazását és hozzáférhetőségét korlátozni szükséges a 18 év alatti fiatalok számára.

Közölte: a kormányzat stratégiai célja egy fizikailag és mentálisan is egészségesebb ifjúság felnevelése; csak egy egészséges, vagy legalábbis egészségesebb nemzet reagálhat a jövő nagy kihívásaira, léphetünk együtt a még sikeresebb fejlődés útjára.

A gyermekvédelmi intézkedések kibővítése és a fiatalok egészségére veszélyeket rejtő fogyasztási szokások visszaszorítása is ezen célkitűzés elérésében játszik fontos szerepet

– fejtette ki.

Minden, gyermekét és unokáját féltő szülő, nagyszülő fel tudja ismerni és mérni a lehetséges kockázatokat, hiszen ők azok, akik a legjobban ismerik gyermekeiket, ők azok, akik a legapróbb változásokat is azonnal észreveszik rajtuk – közölte.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még