Aktuális

Már több mint 600 halálos áldozata van Marokkóban az éjszakai földrengésnek

A beszédünket is érdemes edzeni, nemcsak a testünket

| Szerző: hirado.hu
Aczél Petra kommunikációkutató, a közmédia Montágh Testületének elnöke a Duna Almárium című műsorában beszélt arról, miért fontos odafigyelnünk a rendszeres testedzés mellett a beszédünk karbantartására is.

A testmozgás jótékony hatásairól gyakran beszélnek a szakemberek. Számos okot ismerünk, hogy miért fontos a testünket folyamatosan karbantartani. Ugyanakkor kevésbé hangsúlyos az, hogy beszédünket is edzeni kell, noha ugyanolyan fontos szerepet játszik az életünkben. Aczél Petra kommunikációkutató, a Montágh Testület elnöke a Duna délutáni magazinműsorában, az Almáriumban mondta el, miért érdemes folyamatosan fejleszteni a beszédkészségünket.

„Az egész életünkben fontos odafigyelni arra, hogyan beszélünk. Csecsemőkorunkban a szüleink felelősek ezért, később az óvoda, majd az iskola, végül pedig magunkra maradunk, egyéni feladattá válik. Felnőttkorukban is figyeljünk arra, hogyan beszélünk. Minden egyes megszólalásunkkal erős lenyomatot adunk magunkról” – szögezte le Aczél Petra, hozzátéve, hogy akár a napi rutinba is beépíthető a beszédkészség fejlesztése. Példaként említette, hogy ha reggelente az autóban ülve egy magyar nyelvű dalt éneklünk, amíg a forgalomban várunk, az jól átmozgatja a beszédszerveinket, és ezáltal a munkába érkezve könnyedebben, szebben szólalhatunk meg.

A szakember úgy összegezett, minden életkorban fontos, hogy beszédünket fejlesszük, hiszen ez a képesség növelheti az önbizalmat, előrelépést eredményezhet egy karrierúton, segíthet a szociális kapcsolatok építésében és fenntartásában, védhet az öregedés ellen, és kulturális értékeink megőrzése érdekében is jó szolgálatot tesz.

Almárium – hétköznap 13:40-től és 15:00-tól a Dunán.

A kiemelt képen: Aczél Petra (Fotó: MTVA/Almárium)

Ajánljuk még