Aktuális

Személyvonat és gépkocsi ütközött, a motorkocsi két tengellyel kisiklott

Tapasztalatok szerint a cukorbetegség gyakran jár együtt kardiológiai panaszokkal

| Szerző: hirado.hu
Ismét várja hétköznap délutánonként nézőit az Almárium. A Duna délutáni magazinműsorában továbbra is szakértő vendégek szolgálnak hiteles információkkal a többi között jogi, egészségügyi vagy pénzügyi témákban. Vértes András kardiológus, a Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa legutóbb a cukorbetegség és a szívproblémák közti kapcsolatra hívta fel a figyelmet.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy e két betegség gyakran együtt jelentkezik, ezért a diabéteszeseknek érdemes kardiológiai szűrővizsgálaton is részt venniük, és fordítva – emelte ki az Almárium szakértő vendége.

„A cukorbetegség számos rizikótényezőt rejt magában, a pácienseknek gyakran magas a vérnyomásuk, rossz a koleszterinszintjük, mindezek a kis- és nagy erekben is okozhatnak súlyos károsodást” – fejtette ki Vértes András kardiológus, hozzátéve, a diabéteszeseknél gyakori a lábon megfigyelhető érszűkület is.

Mindkét betegség esetében felhívta a figyelmet a rizikófaktorokra, mint a dohányzás, az elhízás, vagy a mozgásszegény életmód. Kiemelte a megelőzés fontosságát, javasolta az életmódváltást, az egészséges táplálkozást, és a rendszeres, napi szintű mozgást.

További részletek a két betegség összefüggéséről, a tünetekről és a szükséges vizsgálatokról az Almárium Médiaklikken újranézhető adásából tudhatók meg.

Almárium – hétköznap 13:40-től és 15:00-tól a Dunán.

Ajánljuk még