Lényeges

Horvátország felajánlotta kikötőit az ukrán gabona átrakodására

Vörösbe borult Magyarország pollentérképe

Budapest és környéke kivételével az egész országban extrém a helyzet. Leginkább a csalánfélék és a pázsitfűfélék pollenjei okoznak gondot. Rengeteg allergiás szenved kellemetlen, gyötrő tünetektől ebben az időszakban. Szakértők ezért azt javasolják, hogy ha valaki allergiához hasonló tüneteket észlel magán, mindenképpen  forduljon orvoshoz.

A csalán és pázsitfűfélék pollenjei, illetve a gombák spórái több ezer ember életét nehezítik ebben az időszakban. Tüsszögés, köhögés, orrfolyás vagy éppen orrdugulás, szem- és szájpadlásviszketés – ezek az allergia fő tünetei.

Az extrém hőség pedig rendkívül kedvez ezeknek a növénynek, így az allergiásoknak most még inkább felerősödnek a panaszaik. Egy kutatás szerint a 13–59 éves korosztály 30 százaléka érintett, sokan azonban mégsem veszik elég  komolyan a tüneteket és nem fordulnak orvoshoz.

Kapcsolódó tartalom

A Budai Allergiaközpont allergológusa és klinikai immunológusa, Nékám Kristóf is azt hangsúlyozza, érdemes már az első tünetek megjelenésekor orvoshoz fordulni. Kiemelte, a gyógyszertártban kapható készítmények csak a tünetek csökkentésére valók, a problémát nem szüntetik meg.

Budapest és környéke kivételével az egész országban vörös figyelmeztetés van érvényben a levegőben terjedő pollenek miatt. A pázsitfűfélék közepes, míg az allergén gombák spóraszáma országszerte nagyon magas szintet érhet el.

Ajánljuk még