Aktuális

„Járókerettel közlekedik, de kés volt nála” - Sokkolópisztollyal lőtték a 95 éves asszonyt

Az igényes lábbeli a megjelenésünkhöz és egészségünk megőrzéséhez is elengedhetetlen

| Szerző: hirado.hu
Népszerű amerikai filmekben gyakran látjuk azt a jelenséget, amikor a cipők számára külön gardróbszekrénnyel rendelkeznek a hölgyek és az urak. Ezzel szemben a magyar valóság azt mutatja, hogy a férfiak egyetlen cipőt hordanak egészen addig, amíg az fennmarad a lábukon, míg a nők esetében valamivel jobb a helyzet, de még ezzel együtt is van miben és hova fejlődnünk. A hazai cipőviselési szokásokról és a legújabb trendekről Kárpáti Zoltán, a Batz Hungary Kft. ügyvezetője festett képet.

Amellett, hogy az igényes megjelenésnek elengedhetetlen kelléke az outfithez illő lábbeli, az egészség megőrzésének is nélkülözhetetlen segítője, hiszen, ha belegondolunk, van, hogy a nap 24 órájából 10-et vagy akár 12-öt is a cipőnkben töltünk. Teljes testsúlyunk mindössze kétszer 26 apró csontocskára nehezedik, amelyek a lábfejünket alkotják. Ha ezek nem fekszenek anatómiailag megfelelő alátámasztáson és nem rendelkeznek a számukra optimális térrel, hogy kényelmesen elférjenek, az könnyen deformitásokhoz, illetve a teljes vázszerkezetünk rossz irányba történő elmozdulásához vezethet.

„A megfelelő lábbeli és talpbetét nagymértékben hozzájárul a jó közérzethez, és ezáltal az életminőséget is jelentősen képes javítani”, hívta fel a figyelmet Kárpáti Zoltán, a Batz Hungary Kft. ügyvezetője.

A divat és a kényelem egy cipőben jár

Talán sokan vélik úgy, hogy egy lábbeli, legyen az akár zárt cipő, szandál, papucs, vagy elegáns, vagy pedig kényelmes lehet. A jó hír az, hogy a kettő nem zárja ki egymást. A komfortos lábbelik hazai úttörője a BATZ és a nőies designer cipői által ismertté vált REKAVAGO márkák együttműködéséből olyan modellek születtek, amelyek mindkét elvárásnak eleget tesznek.

„Rövid időn belül hatalmas sikereket ért el a tavalyi évben bevezetett kollekciónk, ami arra sarkallt bennünket, hogy folytassuk a közös munkát Vágó Rékával. Ennek eredményeként 2023-ban egy sokkal szélesebb és színesebb termékpalettával jelentünk meg, és a jövőre vonatkozóan is rengeteg közös tervünk van”, avatott be Kárpáti Zoltán.

Arra is rámutatott, évek óta megfigyelhető trend, hogy az emberek egyre jobban preferálják a kényelmet, amire a Covid időszaka csak még inkább ráerősített. A magas sarkak helyett kedveltebbek a lapos talpak, de mindemellett továbbra is fontos, hogy a lábbeli stílusos és divatos legyen.

Talpbetét, egyénre szabva

Ma már úgy is vigyázhatunk lábunk egészségére, ha a leggyakrabban használt lábbelijeinket egyedi, kifejezetten a mi lábunkra kialakított talpbetétekkel látjuk el. Az egyedi talpbetétek a láb anatómiai adottságaihoz igazodnak, biztosítva a legjobb hossz- és harántboltozat alátámasztást és a kényelmet. Segíthetnek megelőzni és kezelni a láb- és lábfejproblémákat, mint például a lúdtalp, a bokasüllyedés, a sarokfájdalom, kalapácsujj és bütyök. Mérséklik a láb, a boka, a térd, a csípő és a gerinc terhelését, amelyek csökkenthetik a sérülések és az ízületi kopás kockázatát.

„Az egyedi talpbetétek a legtöbb cipőben elhelyezhetők, csupán a lábbeli funkciójának és méretének pontos meghatározására van szükség. A Batz weboldalunkon felsorolt mérőpontjainkon szakképzett munkatársaink segítenek egy szenzorokkal ellátott nyomásérzékelő szőnyeg és egy lézerrel felszerelt HD kamera képalkotásával megtalálni mindenki számára a legmegfelelőbb, egyedi »névvel ellátott« talpbetétet” – ismertette a Batz Hungary Kft. ügyvezetője, aki azt is elárulta, hogy a jelenleg alkalmazott módszert, amellyel egyedi, névre szóló talpbetéteiket elkészítik, 5 év alatt fejlesztették ki, és a tökéletes megoldás kidolgozásához többek között amerikai, német, spanyol, olasz és belga piacvezető egyedi talpbetétgyártók tapasztalatait is felhasználták, aminek köszönhetően egy saját szoftverrel és mérési rendszerrel rendelkező, a világon egyedülálló metódus állt össze.

Hódítanak a sneakerek

A sneaker cipők, amiket gyakran sportcipőknek is neveznek, eredetileg olyan cipők voltak, amelyeket sporttevékenységekhez terveztek. Az idők során a mindennapi viselet szerves részévé váltak. Ma már számos stílusban és formában kaphatóak, és sokan viselik őket a stílus és a kényelem miatt.

„Új sneaker márkánkat 2024-ben tervezzük bemutatni. Különlegessége egyebek mellett abban áll majd, hogy a cipő mellé egy roppanóhabot tartalmazó dobozt is kap majd a vásárló, amibe, ha belehelyezi a lábát, a lenyomat alapján a 3D-s mérőpontokon digitális szkenner segítségével meg tudjuk alkotni a lábára tökéletesen illeszkedő, anatómiai elemekkel ellátott egyedi talpbetétet”, vetítette előre Kárpáti Zoltán.

Sportcipő Michelin talppal

A cipő talpának minősége szintén kiemelt fontossággal bír, hiszen a talp védi a lábat a durva felületektől, éles tárgyaktól és a hidegtől. Egyik fontos funkciója a járás során a lábat érő több ezer ütés elnyelése, ami különösen lényeges a futócipőknél, ahol a talp anyaga és kialakítása segít csökkenteni a lábra és a testre gyakorolt hatást futás közben. A futócipő talpának tervezése nemcsak a sarok becsapódása során keletkezett ütés elnyelésére irányul, hanem arra is, hogy a cipő „visszaadja” az energiát a lépés következő fázisában, javítva ezzel a teljesítményt.

„Az a megtiszteltetés és elismerés ért minket, hogy az innovatív, nem csak a páratlan tapadásáról és tartósságáról ismert Michelin elvállalta, hogy fejleszt nekünk egy technikai futócipő talpat. Kétféle felületű talppal fog megjelenni, az egyik változat utcai, aszfalton történő futásra alkalmas, a másikat pedig hegyi, terepfutásra tervezik. Ezeket a futócipőket is egyedileg készítjük majd el a viselője számára. A piacra történő bevezetés tesztidőszaka során hozzávetőleg 100 élsportolót kérünk fel a tesztelésre annak érdekében, hogy a legmagasabb minőségű futócipő szülessen”, nyilatkozta Kárpáti Zoltán, a Batz Hungary Kft. tulajdonosa.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még