Fontos

Orbán Viktor: A munka folytatódik, nekünk Magyarország az első!

Ezt jelzi az egészségtelen rágcsálnivalók iránti csillapíthatatlan vágy

| Szerző: hirado.hu
Ellenálhatatlan vágyat érzünk, egy szelet torta, egy tábla csokoládé vagy egy zacskó csipsz elfogyasztásához? Egyes szakértők szerint a tápanyaghiány okolható a sóvárgásért, míg más kutatók szerint csupán az élvezetet társítjuk a nassolnivalókhoz.

Torta vagy valami édes

Legyen szó süteményről, gumicukorról vagy kekszről, az édesszájúak jól ismerik a cukor utáni sóvárgás érzését. Az ilyen típusú ételeknél evés közben megemelkedik a vércukorszint és inzulin szabadul fel. A szakértők szerint ha finomított cukrot és szénhidrátokat fogyasztunk, azok gyorsan elérik a véráramot, és egyensúlyhiányt okoznak a vércukorszintben. A szervezet ekkor több inzulint szabadít fel, hogy megbirkózzon a gyors vércukorszint-emelkedéssel.

„A vércukorszint idővel ugyan csökkenni fog, de mivel annyi inzulin felszabadulását generáltuk, a szint túl alacsonyra esik, és hamarosan úgy érezzük majd, hogy legszívesebben még egy tábla csokoládét megennénk. Minél több édességet eszünk, annál jobban kívánjuk azokat” – magyarázta Marilyn Glenville táplálkozási szakértő.

A cukor utáni sóvárgás megfékezésére Glenville azt tanácsolja, hogy szedjünk szerves krómtartalmú táplálékkiegészítőt.

Chips és sós nassolnivalók

A sós ízek utáni vágy annak a jele is lehet, hogy alacsony a szervezet elektrolitszintje. Az elektrolitok, a kálium és a nátrium fenntartják a testnedvek egyensúlyát, és zavartalanul működtetik az izmokat és az idegeket. A sós ételek pedig magas nátriumtartalmúak, ezért a szakértők szerint ezek a sóvárgások a szervezet jelzései arra, hogy nátriumra van szüksége.

„Ha sós ételekre vágyunk, az azt jelentheti, hogy túl alacsony a szervezet nátriumszintje, ami általában a dehidratáció, a testmozgás, betegség vagy alkoholfogyasztás után következik be” – mondta Shona Wilkinson táplálkozási szakértő.

„A zellerben és a sárgarépában is található kis mennyiségű nátrium, ami segíthet megfékezni a sóvárgást” – tette hozzá.

Kenyérfélék és szénhidrátok

Egy másik gyakori sóvárgás a szénhidrátok, például kenyér vagy tészta iránti vágy. A szénhidrátok iránti vágynak számos oka lehet, többek között a stressz.

„A túlélésre vagyunk beprogramozva, így amikor nem érezzük magunkat biztonságban, az agyunk fokozhatja a gyors energia iránti vágyat, hogy elraktározza a későbbi felhasználásra” – mondta Lindsay Pleskot dietetikus.

A szakértők szerint a szénhidrát utáni sóvárgás egyéb lehetséges okai közé tartozhat az alacsony hangulat szabályozásának szükségessége, mivel a szénhidrátbevitel a boldogsághormon szerotonin felszabadulásával függ össze. Az ételek korlátozása szintén oka lehet a sóvárgásnak. Az ételmegvonásra válaszul a szervezet megnöveli az éhséghormon, a ghrelin szintjét, ami arra készteti a testünket, hogy ételt és energiát keressen.

Csokoládé

A csokoládé utáni folyamatos sóvárgás jelezheti azt, hogy a szervezetünknek magnéziumra van szüksége.

A szakértők becslései szerint a lakosság mintegy 80 százaléka nem visz be elegendő magnéziumot a szervezetébe. A magnézium segít szabályozni az izom- és idegműködést, a vércukorszintet és a vérnyomást, valamint fehérjét, csontot és DNS-t képez.

Az étcsokoládé ugyan jó magnéziumforrás lehet, de a dietetikusok szerint túl sok mennyiséget kell bevinni belőle, hogy fedezze a napi szükségletet, amivel túl sok cukrot is elfogyasztunk.

„Az étcsokoládé a köznyelvben magnéziumforrásként ismert, de körülbelül 60 milligramm egy 25 grammos adagban, ami azt jelenti, hogy közel hat adagot kéne elfogyasztanunk ahhoz, hogy elérjük az optimális napi magnéziumbevitelt, ekkora mennyiségű étcsokoládéban viszont már túl sok mennyiségű cukor van” – mondta Vidushi Binani táplálkozási szakértő.

Érdemes tehát az étcsokoládé helyett kesudiót, mandulát vagy tökmagot fogyasztani, a magokból szintén fedezhetjük a szükséges mennyiségű magnéziumot, és a cukor utáni sóvárgást is segít megfékezni.

A kiemelt kép illusztráció.

Forrás: Daily Mail

Ajánljuk még