Megrázó

Álmukban végzett lányaival Aszódon a férfi

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Így kezelhetjük hatékonyan a tinédzserek problémás bőrét

| Szerző: hirado.hu
Kardinális kérdés, hogy a szülök a lehető leghamarabb megtanítsák a kamaszoknak, hogyan tisztíthatják meg a zsíros, problémás bőrt, hogy megelőzzék az elfertőződést és ezáltal elkerüljük, hogy súlyosbítsák a problémákat. Gyovai Viola okleveles biológus azt tanácsolja, hogy a tinédzserek arctisztítására kizárólag alkoholmentes és S.L.S mentes hidratáló és antiszeptikus hatóanyagokat tartalmazó géleket és habokat használjunk, de érzékeny bőrön fontos kifejezetten olyan bőrgyógyászatilag tesztelt termékeket alkalmazni, amik a faggyúmirigy működését optimalizálják.

Nem ritka, hogy a gyerekeknek 9-10 éves korukban zsírosabbá kezd válni a bőrük, ami kezelés hiányában akár komolyabb problémákat is okozhat a számukra, nem beszélve az esztétikai kellemetlenségekről. A lipid anyagcserével és a hormonhatásokkal is összefüggő jelenség hátterében a genetikai adottság is állhat, ugyanakkor kellő odafigyeléssel a tünetek hatékonyan kezelhetők.

Gyovai Viola, a BIOLA biokozmetikumok cégalapító ügyvezetője elmondta, hogy ahogy a kisiskolások beérnek a pubertáskorba, napközben jobban megizzadhat a bőrük, emiatt nagyon fontos egy alapos és megfelelő anyaggal történő tisztítás legalább esténként. Mint fogalmazott, a szülőknek az elsődleges feladata ilyenkor az, hogy megtanítsák gyermeküknek, milyen módon tudják biztonságosan tisztán tartani a bőrüket.

Sokan nem tulajdonítanak különösebb jelentőséget annak, hogy a gyermek bőrápolása szakszerű legyen, pedig már ilyen fiatalon nekik is meg kell tanulniuk az alapszabályokat. Az arctisztító géleket, habokat a megnedvesített bőrfelületre vigyük fel, 1-2 percig hagyjuk hatni, végül bő vízzel mossuk le az egészet. Amennyiben a gyermek járvány idején maszkot hord, főleg a kislányok esetében, apró kiütések szoktak előfordulni a maszk alatt. Emiatt ajánljuk, hogy lehetőség szerint biopamutból legyen a maszkjuk és óránként „szellőztessék” a maszk alatti bőrfelületet.” – sorolta a Magyar Tudományos Akadémia kanditátusa.

A bőrgyógyászatilag tesztelt termékeket keressük

Gyovai Viola felhívta rá a figyelmet, hogy minden esetben kerülni kell az erősen zsírtalanító hatású, S.L.S. vagy alkoholtartalmú tisztítóanyagokat. A szappan pedig különösen előnytelen, mert eltömíti a pólusokat. Ehelyett lehetőség szerint használjunk olyan bőrgyógyászatilag tesztelt termékeket, melyek hatóanyagtartalmuknak köszönhetően a faggyúmirigy működését optimalizálják.

Az okleveles biológus példaként említette a citromfű kivonatot és a teafaolajat tartalmazó arctisztító géleket, melyekben glükozidok tisztítják a bőrt. Ez egy olyan gyengédebb zsírtalanító anyag, amely nem szárítja ki a bőrfelszínt. A gyógynövényes vagy friss növényi illatokkal rendelkező arcápoló és hidratáló gélek, melyek hasznos ásványi pigmentet is tartalmaznak, megóvják a bőrt, és hatásukra a gyulladásos területen kisebb lesz az esélye a hiperpigmentációnak.

A BIOLA biokozmetikumok cégalapító ügyvezetője beszélt arról is, hogy kora tavasztól a verőfényes napokon érdemes ásványi pigmentes fényvédő anyagot tartalmazó nappali hidratálógélt használni, ami óvja a fényártalmaktól a gyulladt területeket is tartalmazó aknés bőrt. A szintetikus fényvédőket ugyanakkor érdemes kerülni.

Dr. Gyovai Viola mindent összegezve közölte, a szülőknek hatalmas a felelőssége abban, hogy a tinédzserkorú gyermekük bőre ép, szép és egészséges maradjon. A legfontosabb, hogy az anyukák és apukák tájékozódjanak a piacon elérhető termékek megbízhatóságáról, de ha bizonytalanok, akkor érdemes szakértői segítséget kérni.

Ajánljuk még