Lényeges

Kezdődik az Országgyűlés tavaszi ülésszaka

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Élelmiszer-kisokos: mit tarthatunk a hűtőben, és mit ne tegyünk oda semmiképp?

| Szerző: hirado.hu
Egy friss kutatás szerint a nyers krumpli hűtőben való tárolása jó módja annak, hogy a lehető legtovább friss maradjon – ellentétben a korábbi tévhitekkel, melyek szerint a burgonya hűtőben való tárolása extra cukrok képződéséhez vezet, amelyek sütés vagy pirítás során rákkeltő anyagokká alakulnak.

Kapcsolódó tartalom

Szakértők évek óta arra figyelmeztetnek, hogy a burgonyát ne tároljuk a hűtőben, mivel ez a fajta tárolás rákkeltő lehet. Egy friss kutatás azonban ellentmond a korábbi állításoknak.

A kutatók korábban úgy gondolták, hogy a nyers burgonya alacsony hőmérsékleten történő tárolása extra cukrok képződéséhez vezet, amelyek rákkeltő akrilamiddá alakulnak, amikor a burgonyát kisütik vagy pirítják.

A Which? nevű fogyasztói csoport azonban frissítette tanácsát a Brit Élelmiszer-szabványügyi Hivatal legújabb kutatásának fényében. Shefalee Loth, a csoport táplálkozási szakértője elmondta, hogy a burgonyával kapcsolatos tanácsok megváltoztak.

„A szakértők szerint a krumpli hűtőben való tárolása – amelyről korábban úgy gondolták, hogy egészségügyi kockázatot jelent – jó módja annak, hogy a lehető legtovább frissen tartsuk” – közölte Loth, aki arra is figyelmeztetett, hogy továbbra is vannak olyan élelmiszerek, amiket nem tanácsos hűtőben tárolni.

A paradicsom és az uborka tekintetében azonban arra figyelmeztetnek, hogy egyiket sem szabad a hűtőben tárolni.

A hideg hőmérséklet megváltoztatja a paradicsom állagát és gátolja az ízét adó enzimeket. A hűtőszekrény az uborkának is rosszat tesz, mert hamarabb megpuhul, a banán megfeketedik, a kenyér pedig gyorsabban kiszárad. A szakértők szerint a kenyeret és pékárut a legjobb újra felhasználható pamut- vagy műanyag zacskóban tárolni. A hagymát és a fokhagymát pedig sötét, száraz szekrényben érdemes tárolni.

Kapcsolódó tartalom

Az sem mindegy, hogy a hűtőszekrényben tárolt élelmiszereket melyik polcon tartjuk. A legfelső polc a legmelegebb, tehát ez a legjobb az olyan fogyasztásra kész ételeknek, mint például a sajt. A középső polcok hidegebbek, és a tojás, a tej és a maradékok számára alkalmasak. Az alsó polc a leghidegebb, ideális nyers hús, baromfi és hal tárolására.

Sok hűtő aljában van már külön zöldség és gyümölcsös rekesz, ide nyugodtan pakolhatjuk ezeket az élelmiszereket, arra viszont ügyelni kell, hogy külön rekeszbe tegyük a kétféle ételt, mivel a gyümölcsök etilén nevű gázt termelnek, ami miatt a zöldségek gyorsabban megromlanak.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció. (MTI/Bodnár Boglárka)

Forrás: DailyMail

Ajánljuk még