logo

Műsorújság

Rendkívüli

Elhunyt Gina Lollobrigida

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Még csak január van, de ma lehet az év legszomorúbb napja

| Szerző: hirado.hu
Január harmadik hétfőjét tartják az év legszomorúbb napjának.

A szomorú hétfő eredete 2005-re datálható, és mára beivódott a köztudatba. Cliff Arnall pszichológus ekkor hozta nyilvánosságra azóta híressé vált egyenletét, amely olyan érzelembefolyásoló tényezőket vesz figyelembe, mint az elmúlt ünnepek, az újévi fogadalmak betartásának halogatása, a téllel járó hideg időjárás, valamint a napsütéses órák lecsökkent száma.

A hirado.hu tavaly megkérdezte a budapestieket a Blue Monday-ről, az év legdepresszívebb napjáról, továbbá Mogyorósi Rebeka pszichológussal is beszélgetett a témáról. A szakértő elmondása szerint azonban csupán egy marketingfogásról van szó, amelyet egy utazási iroda talált ki. Mint mondta, a céljuk ezzel az volt, hogy kiderítsék, mikor várható a legtöbb foglalás a különféle repülőutakra.

Mogyorósi Rebeka szerint ugyanakkor van alapja annak, hogy miért érezzük az évnek ezen időszakát nehezebbnek. A januárnak ugyanis van egy sajátos hatása a többi hónappal szemben.

„Az ünnepi időszak – több nap, hét eltelik felfokozott érzelmi állapotban, legyen ez akár negatív, akár pozitív – ahogy elmúlik, nehéz alkalmazkodnia az embernek és az emberi szervezetnek ahhoz, hogy olyan, mintha ezt hirtelen elvágták volna. Ezt a jelenséget nevezhetjük januári bluesnak vagy ünnepek utáni fáradtságnak”

– fogalmazott a pszichológus.

Mogyorósi Rebeka szerint különösen ebben az időszakban érdemes fokozottabban figyelni a testi és lelki jólétünkre, érdemes visszatérnünk az egészségesebb ételekhez, a testmozgáshoz.

A kiemelt képünk illusztráció.

Ajánljuk még