logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A sünök védelmére szólít fel az őszi kerti munkák idején az MME

Az őszi lombhullás idején a téli álomra húzódó sünök védelmére szólít fel a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), ugyanis az óvatlanul elvégzett őszi kerti munkák veszélyeztethetik az emlősöket – olvasható az egyesület által hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Mint írták, a kertek, parkok rendezése során összegereblyézett, ideiglenes levél- és rőzsehalmok ideális búvóhelyet jelentenek a telelésre készülő sünök számára, amelyeknek téli álma akkor kezdődik, amikor a hőmérséklet tartósan 8 Celsius-fok alá csökken. Fontos, hogy amikor elszállítják ezeket a növényi halmokat, vegyék figyelembe az esetleg alattuk megbúvó sünöket.

A sünök védelme érdekében a természetvédők azt ajánlják, hogy ne vasvillával, hanem a szerszám nyelével vagy hosszabb erős bottal, majd kesztyűs kézzel fentről lefelé haladva forgassuk át a halmot, így győződve meg arról, hogy nincs-e alatta sün.

A zaj hatására összegömbölyödő sün tüskéire szúródó levéltörmelék szinte láthatatlanná teszi az állatot, ezért a halom alapi részéhez jutva nagyon figyeljünk a gömbölyded formákra. Az összegömbölyödve megemelt állat ugyanis gyakran kigurul a gallyak és levelek közül.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy soha ne gyújtsuk fel az ilyen rakásokat.

Ha a gallyrakás megbontásakor telelő sünt találunk, pakoljunk rá ágakat és leveleket, vagy készítsünk levélhalmot egy közeli bokor takarásában és az alá helyezzük át az sünt.

A sünök védelméről további információ ide kattintva olvasható. 

Ajánljuk még