logo

Műsorújság

Fontos

Megszólalt az újbudai rendőrgyilkos védőügyvédje

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Súlyos betegséget előzhetünk meg a rendszeres halfogyasztással

| Szerző: hirado.hu
Egy új tanulmány szerint, már heti egy adag olajos hal elfogyasztása is csökkentheti az emlékezetzavar problémákat – írja a Daily Mail. 

Egy közel 2200 főként negyvenes és ötvenes éveikben járó amerikai részvételével végeztek kutatást, amely során megmérték a vérükben lévő Omega-3 zsírsavak szintjét.

Ezek főként az olajos halak, például a lazac, a makréla, a hering és a szardínia fogyasztásából származnak, bár táplálékkiegészítőként is szedhető.

Kiderült, hogy minél magasabb volt egy résztvevő omega-3 szintje, annál jobban teljesítette a logikai feladatokat, ez pedig összefügg azzal is, hogy az életben könnyebben oldják meg a problémákat.

Fotó: Shutterstock

A legmagasabb Omega-3-szinttel rendelkező emberek háromnegyedének pedig nagyobb volt a hippokampusza is.

A hippokampusz nélkülözhetetlen szerepet játszik az összetett információk, események memorizálásában és a térbeli tájékozódásban.

Ezek az emberek a kutatók szerint valószínűleg hetente legalább egy adag olajos halat fogyasztottak. Arra is rájöttek, hogy a halnak köszönhetően megnagyobbodott hippokampusz segít csökkenteni a kockázatát a demencia és különböző emlékezetproblémák kialakulásában.

Claudia Satizabal, a San Antonio-i University of Texas Health Science Centre munkatársa és a tanulmány vezetője elmondta: „A halfogyasztás segíthet az agy egészségesebb öregedésében és védelmet nyújthat a demencia ellen”.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még