Gyász

Elhunyt Grózer Anna válogatott röplabdázó

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Egészségesnek gondoljuk, pedig egészségtelen mindenki kedvenc körete

| Szerző: hirado.hu
Íme néhány rémisztő hír a rizs szerelmeseinek idén októberben: egy új tanulmány szerint a túl sok finomított gabonaféle fogyasztása ugyanolyan káros a szívre, mint a túl sok édesség.

 

A jelentés, amely irániak étkezési szokásait és egészségi állapotát vizsgálta, azt állítja, hogy a fehér rizs fogyasztásából eredő korai koszorúér-betegség (PCAD) kockázata hasonló ahhoz, mintha olyan egészségtelen cukrokat és olajokat fogyasztanának, amelyek az édességekben találhatók – közölte honlapján a New York Post.

A tanulmány egy körülbelül 2500 fős csoportra összpontosított, akik közül néhány normál artériákban, mások pedig koszorúér-betegségben szenvedtek. Minden résztvevő válaszolt egy étkezési gyakorisági kérdőívre, és ebből a kutatók meghatározták, ki milyen gyakran fogyaszt teljes és finomított gabonát.

Ez alapján megállapították, hogy

a finomított gabonafélék nagyobb mértékű fogyasztása a PCAD fokozott kockázatával, míg a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása a kockázat csökkenésével járt együtt.

A gabonaféléket akkor „finomítják”, amikor lisztté vagy darává dolgozzák fel, amely finomabb állagot és hosszabb eltarthatóságot biztosít, de néhány kulcsfontosságú tápanyagot kiiktat. Ezzel szemben például a barna rizs, zab és a teljes kiőrlésű kenyér teljes kiőrlésű gabonaféléket tartalmaz.

Az olyan étrend, amely nagy mennyiségű egészségtelen és finomított gabona fogyasztását tartalmazza, hasonlónak tekinthető a sok egészségtelen cukrot és olajat tartalmazó étrend fogyasztásához” – mondta Mohammad Amin Khajavi Gaskarei a tanulmány vezető szerzője.

A finomított gabonaféléket a szervezet gyorsan lebontja, mivel megfosztották őket a rostoktól,

amely az étkezés utáni vércukorszint megugrását eredményezi. Idővel a magas vércukorszint károsíthatja az ereket és a szívet irányító idegeket, és plakkok (lerakódások) képződését okozhatja az artériák falán.

A szakértők a szívbetegségek kockázati tényezőinek csökkentése érdekében olyan étrendet javasolnak, amely a zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonafélék és halak fogyasztását hangsúlyozza.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció.(Fotó: MTI/EPA/Luong Thai Linh)

Ajánljuk még